Hapjesschaal met Hollandse kaas |
|
100 g verse roomkaas 2 lepels zure room 3 lepels geknipte bieslook 4 plakjes achterham Zaanse mosterd 4 vellen filodeeg boter 150 g Bettine Blanc 1/2 rode paprika 1 lepel peterselie 1 theelepel citroensap 100 g halfvette roomkaas 2 lepels mierikswortelpuree 1/2 lepel dillegroen 16 roggebroodrondjes 1 plak gerookte zalm of zalmforelfilet dillegroen minizoutjes 8 mini-tarteletbakjes 100 g gemengde Maaslander 1 ring ananas 1/4 rode paprika 2 lepels pijnboompitjes 2 lepels creme fraiche 100 g overjarige kaas 100 g walnoten 100 g appel 100 g bleekselderij 1 ei 4 plakken bladerdeeg ei 1 plak Friese nagelkaas van 1 cm 1 plak oude Goudse van 1 cm gemberbolletjes pecannoten |
|
BereidingBieslookhamrolletjes (4 stuks): roer 100 g verse roomkaas, 2 lepels zure room en 3 lepels geknipte bieslook glad. Besmeer 4 dunne plakken achterham (vierkant) dun met Zaanse mosterd en dik met het kaasmengsel, rol op en verpak in plasticfolie, vries 1.2 uur in. Snij in 1½ cm dikke plakken en serveer op een lepeltjeGeitenkaasbuideltjes: halveer 4 vellen filodeeg, bestrijk met boter en vouw dubbel. Meng 150 g Bettine Blanc (= Hollandse verse geitenkaas), ½ gesnipperde rode paprika, 1 lepel peterselie en 1 theel. citroensap en verdeel over de velletjes, neem ze boven samen en draai ze vast tot een buideltje (of bind er een stukje draad om). Bak 10 minuten op 225°. Roggetorentjes met mierikswortel-roomkaas: roer 100 g halfvette roomkaas, 2 lepels mierikswortelpuree en ½ lepel dillegroen glad. Bestrijk hiermee 16 roggerondjes en leg zo 2 rondjes op elkaar (je krijgt dus: roggebrood-kaasmengsel-roggebrood-kaasmengsel). Snij even grote rondjes uit een plak gerookte zalm of zalmforelfilet. Garneer met dillegroen en een minizoutje. Minitaartjes met Maaslander: vul 8 mini-tarteletbakjes met een mengsel van 100 g geraspte Maaslander of andere minder zoute kaas, 1 fijngehakte ring ananas, ¼ fijngehakte rode paprika, 2 lepels pijnpitjes en 2 lepels crème fraîche. Bak 8 minuten op 200°. Kaassaucijsjes: kneed een mengsel van 100 g overjarige geraspte kaas, 100 g gemalen walnoten, 100 g geraspte appel, 100 g gesnipperde bleekselderij en 1 ei. Vorm 9 stuitergrote balletjes. Leg 4 plakken bladerdeeg op elkaar, rol uit tot 18 x 18 cm en snij er 9 vierkantjes uit. Leg op elke plak een balletje, sla ze diagonaal dubbel (als een appelflap), bestrijk met losgeklopt ei en bak op 225° goudbruin. Kaas-gemberspiesjes: snij 1 cm dikke plakken Friese nagelkaas en oude Goudse in 3 cm grote vierkantjes en dan nog eens diagonaal door tot een driehoekje. Doe aan een prikkertje: oude kaas, een half bolletje gember, hele pecannoot en nagelkaas. |
Home > Recepten