Home > Recepten

Groente-aspic met tomaten-basilicumsaus

250 gemengde groene groenten (doperwtjes, haricots verts, broccoliroosjes, courgetteblokjes, enz.)

zout, peper

6 geschilde asperges

5 gelatineblaadjes

3 1/2 dl glasheldere, pittige groentebouillon



Voor de saus:

1 pak gezeefde tomaten

1/2 dl droge witte wijn

2 dl pittige groentebouillon

1 takje verse basilicum
  • Omschrijving recept: Groentegerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Kook de groene groenten en de asperges afzonderlijk gaar (niet te gaar!) in water met wat zout, spoel ze onder de koude kraan af en laat ze uitlekken.

Laat de gelatineblaadjes in koud water zacht worden.

Breng 1 dl van de groentebouillon aan de kook en laat de goed uitgeknepen gelatineblaadjes erin oplossen.

Voeg de rest van de bouillon toe en laat het mengsel afkoelen tot het begint te geleren.

Giet een laagje gelatine in een kleine cakevorm en laat het laagje in de koelkast opstijven.

Snijd de asperges zodanig bij dat ze precies in de vorm passen en snijd de stukken die overblijven in plakjes.

Meng de plakjes met de groene groenten.

Leg de 6 hele asperges in de vorm, schep er zoveel 'lobbige gelei over dat ze onder staan en laat het laagje weer in de koelkast opstijven.

Doe dan de gemengde groenten in de vorm, schep de overgebleven gelei erover en laat het geheel minstens 4 uur in de koelkast opstijven.



Maak intussen de saus:

Breng de gezeefde tomaten met de wijn en de groentebouillon aan de kook, laat het mengsel tot de helft inkoken en laat de saus daarna afkoelen tot lauw.

Snijd de basilicumblaadjes in ragfijne reepjes en roer die door de afgekoelde saus; breng de saus op smaak met zout en flink veel versgemalen peper.

Stort de inhoud van de vorm op een plank en snijd de terrine in 8 plakken.

Leg de plakken op borden, schep de saus er omheen en dien op.