Home > Recepten

Lemper 1

1 kg rijst ketan

1 l water

zout

1 sereh

1/4 blok santen

500 g gehakt voor gehaktvulling

2 lepels slaolie voor gehaktvulling

1 ui voor gehaktvulling

1/4 blok santen voor gehaktvulling

750 g kipfilet voor kipvulling

2 sliertjes pandanblad voor kipvulling

2 kemiries fijngemaakt voor boemboe

1 daun salam voor boemboe

1 sereh voor boemboe

1 theelepel laos voor boemboe

3 theelepels kuncit voor boemboe

2 theelepels ketumbar voor boemboe

1 theelepel djinten voor boemboe

1 theelepel trassi voor boemboe

2 theelepels suiker voor boemboe

2 theelepels knoflookpoeder voor boemboe

zout voor boemboe

peper voor boemboe
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Indisch
  • Aantal Porties: 24

Bereiding

Was de ketan goed, tot het water helder is. Breng de ketan met water, zout, sereh en het blokje santen op een hoog vuur aan de kook. Roer goed, tot het water is verdampt en draai het vuur uit

Laat het geheel ongeveer 10 minuten rusten. Stoom dan de ketan in een stomer in ongeveer 30-45 minuten gaar en verwijder de sereh.



De vulling: Rasp de ui en fruit die in slaolie met het gehakt, tot het gehakt rul is. Voeg de boemboes toe en fruit die mee gedurende ongeveer een half uur. Voeg dan de santen erbij en laat die smelten.

Gebruikt u kip, zorg dan dat het vlees heel fijn is uitgeplozen of gesneden. U kunt het rauw gebruiken of eerst voorkoken. Voeg aan de boemboes dan wel 2 sliertjes pandanblad toe. Verwijder op het laatst de blaadjes en de sereh.

Zowel het kip als het gehaktmengsel moet droog zijn.



Neem nu telkens een schepje warme rijst, leg dit op een stukje aluminiumfolie of plasticfolie, druk de rijst plat en leg er wat vulling op.

Rol de rijst om de vulling en sluit de folie. Het moeten mooie rolletjes worden.



De lempers worden warm gegeten. Ze kunnen later worden opgewarmd in de stomer of in de oven (in aluminiumfolie).