Home > Recepten

Xia siu mai (dim sum met garnalengehaktvulling)

1 ei

150 g bloem

240 g garnalen uit blik

250 g rundergehakt

1 eiwit

1,5 dl chinese sojasaus

0,5 lepel medium sherry

3 theelepels sesamolie

1,5 theelepel suiker

zout

peper

5 g verse koriander

2 bosuitjes

2 lepels olie

1 mespunt sambal oelek

4 lepels meel om te bestuiven
  • Omschrijving recept: Dimsum; Chinees
  • Bron: bigmama_d (Smulweb)

Bereiding

In kopje ei loskloppen. Bloem in kom doen en 2/3 deel van ei en 3 volle eetl. koud water erdoor roeren. Ca. 5 min. kneden tot deeg soepel is.

Helft van meel op aanrecht strooien. Deeg hierop nog 5 min. kneden.

Deeg tot rol vormen met doorsnede van ca. 4 cm. en ca. 0.5 uur afgedekt in koelkast laten rusten. Garnalen afgieten en in keukenmachine pureren of heel fijn hakken. Overdoen in kom.

Erdoor mengen: gehakt, eiwit, 2 volle eetl. sojasaus, sherry, 2 th. sesamolie, suiker, zout en peper.

Koriander erboven fijnknippen en erdoor mengen.

Bosuitjes schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden.

Deeg in 40 plakjes snijden. Aanrecht en deegroller bestrooien met rest van meel. Met deegroller deegplakjes tot flinterdunne ronde lapjes uitrollen met doorsnede van 10 cm.

In midden van elk lapje een volle th. gehaktvulling scheppen.

Deeg rond vulling vouwen en aan bovenkant tussen duim en wijsvinger dichtdrukken.

Bosuiringetjes erover verdelen en beetje vastdrukken.

Stoommandje en bord invetten met helft van olie.

Ca 20 dimsums in stoommandje zetten. Rest van dimsums op ingevet bord zetten. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

In kommetje rest van sojasaus vermengen met rest van sesamolie en sambal oelek. Over 2 a 3 kleine schaaltjes verdelen.

In stoompan ruim water aan de kook brengen. Mandje erin hangen en dimsums in ca. 10 min. gaarstomen. Dimsums op warme schaal zetten en direct serveren.

Benodigdheden

stomer