Home > Recepten

Blancmanger Capucin y Oefs

- amandelen

- heet water of amandelmelk

- ei

- peper en zout

- zeer jonge verkruimelde roomkaas

- capucijners zonder kookvocht (tegenwoordig uitgelekt uit blik, maar u kunt ze natuurlijk ook zelf weken en koken).

- geraspte oude kaas
  • Omschrijving recept: Groentegerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Stamp amandelen en laat ze wellen in heet water (eigenlijk in amandelmelk, maar dat is tegenwoordig niet meer zomaar te krijgen).

Klop ei met peper en zout, meng er zeer jonge verkruimelde roomkaas door en schep het om met capucijners zonder kookvocht (tegenwoordig uitgelekt uit blik, maar u kunt ze natuurlijk ook zelf weken en koken).

Roer er ook de gewelde amandelen door (houd iets over om later over de bovenkant te strooien).

Doe het mengsel in een aardewerken schaal (cacquelon) en plaats die in de oven tot het is gestold.

Strooi er op het laatst nog wat geraspte oude kaas en de achtergehouden amandelen over.

Notities

Recept uit de Middeleeuwen, de tijd waarin capucijners tot ontwikkeling kwamen door veredeling via kruisen, in moestuinen van kloosters)



Dit gerecht werd geserveerd met brood en rode wijn.