Home > Recepten

Konijn met balletjes in roomsaus

1 panklaar konijn van ± 2 kg

150 gr boter

1 ei

500 gr saucijzenvlees

200 gr gekookte ham

2 grote uien

1 teentje knoflook

tijm

rozemarijn

1 el gehakte peterselie

1 tl laurierpoeder

1 fijngehakte konijnelever (bij gebrek aan lever GEEN hazenlever nemen; die is te sterk van smaak)

1 winterwortel

1 flinke ui, in ringen (dus 3 uien totaal)

3 dl droge witte wijn

4 cl cognac

Beurre maniée (boter + bloem (fifty-fifty))

1 1/2 dl sterk geconcentreerde bouillon (wild fond kan ook)

1/8 l zure room
  • Omschrijving recept: Wildgerechten; Sausjes
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het konijn in stukken, wrijf die in met zout en peper en braad ze aan in de hete boter.

Maak balletjes van het saucijzenvlees, het ei, de lever, de fijngesneden uien, de fijngesneden ham en de knoflook uit de pers.

Voeg deze balletjes bij de konijnestukken en laat ze mee bruin worden.

Giet de wat verwarmde cognac bij het konijn en flambeer dit.

Blus het met witte wijn, vermengd met de warme bouillon.

Voeg de grofgesneden winterwortel en de in ringen gesneden ui erbij en laat alles ca 2 uur sudderen.

Schik de stukken konijn en de balletjes op een voorverwarmde schotel.

Zeef de saus en kook hem iets in, bind hem daarna met de Beurre maniée.

Roer de zure room erdoor en giet deze saus over het gerecht.