Home > Recepten

Kerrierijst met bloemkool en eieren

1 bloemkool in roosjes

1/2 potje kerrie !!!

250 g gare rijst

3 hardgekookte eieren in plakjes

50 g margarine

2 a 3 lepels bloem

3 dl kookvocht van de bloemkool

1,5 dl koffieroom

1 dooier

3 lepels paneermeel
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Groentegerechten; Eiergerechten
  • Bron: Bjorn Hermans

Bereiding

Kook de roosjes bloemkool in ca. 20 minuten gaar. Laat ze uitlekken en vang het vocht op.

Roer 1 eetlepel van de kerrie door de gekookte rijst.

Beboter een ovenschaal en doe hier de kerrierijst in. Leg de roosjes bloemkool op de rijst en bedek de groente met de plakjes ei.

Smelt de boter in een pan en roer er de bloem en de rest van de kerrie door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het kookvocht van de bloemkool en de koffieroom toe, tot een gebonden saus is ontstaan. Laat de saus circa 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en roer de eierdooier door de saus. Maak het geheel op smaak met wat peper en zout.

Schenk de saus over de rijst. Bestrooi het gerecht met het paneermeel en leg hier en daar vlokjes boter. Bak de schotel circa 25 minuten in een op 225 graden voorverwarmde oven door en door warm, zodat er een mooi bruin korstje op komt.



Aanvulling: de saus leverde bij mij oorspronkelijk wat problemen op. Dit komt doordat de koffiemelk heel veel van de scherpe smaak van de kerrie afhaalt. Je moet dus heel veel kerrie gebruiken voordat de saus enigszins scherp begint te smaken. Je zou dit mogelijk op kunnen lossen door een gedeelte van de koffiemelk te vervangen door gewone melk. De saus is dan makkelijker op smaak te brengen maar zal ook minder dik worden. Ook geeft de koffiemelk een hele bepaalde smaak aan het geheel die eigenlijk het gerecht nou net zo lekker maakt. Zie maar.