Home > Recepten

Moksie-alesie 2

2 a 3 schouderkarbonaden

zout

peper

100 g pekelvlees aan 1 stuk

2 lepels olie

2 lepels boter

1 grote ui

1 teen knoflook

1 bouillonblokje

1 blikje tomatenpuree

1.5 glas water

1 spitskool in vieren

3 cm creamed cocoanut of 1 geraspte kokosnoot

400 g Surinaamse rijst

100 g verse Noorse of gedroogde garnalen

1 gestoomde makreel (gefileerd)



In plaats van pekelvlees kan ook 200 g zoutevlees, 200 g ham of 100 g ontbijtspek worden gebruikt.
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Vleesgerechten; Visgerechten; Surinaams (Creools)
  • Bron: Nel Tjon Tam Sin

Bereiding

Wrijf de karbonaden in met zout en peper.

Snij het pekelvlees in blokjes. Bak die eerst in olie, haal uit de pan en doe de boter erbij. Bak dan de karbonaden goudbruin. Doe ui, knoflook, bouillonblokje en tomatenpuree erbij, dan het water. laat even opkoken, doe dan de kool en creamed coconut erbij. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.

Haal vlees en groente eruit, doe rijst, garnalen en pekelvlees in de pan, de rijst moet 1 vingerkootje onder water staan. Laat 8 minuten onder een deksel doorkoken.

Roer met een houten lepel om en doe de karbonaden en kool erop. Doe het deksel erop en leg er een natte theedoek over en laat in 3 kwartier gaarstomen.

Ontvel en ontgraat de makreel en laat die de laatste 10 minuten op de rijst liggen. Schep voor het opdienen voorzichtig door de rijst. Snij tenslotte de karbonade in stukjes en dien die apart op.



Leg als alle ingredienten en de rijst in de pan zijn, een natte theedoek erover.

Notities

Lekker met komkommer-tomatensalade en gebakken banaan