Home > Recepten

Bitoks van kip met gebakken asperges

2 sneetjes oud witbrood

250 ml slagroom

400 g maïskipfilet

1 theelepel tijm

zout

peper

200 g winterwortel

2 kleine koolrabi

200 g witte asperges

1 uitje

4 lepels olie

1 dl vleesfond

2 lepels koude boter
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Kipgerechten
  • Bron: Wulf Engel

Bereiding

Verkruimel het brood heel fijn boven een kom. Schenk de slagroom erover. Laat 5 minuten staan.

Snij de kip in stukjes en meng in de keukenmachine kip, broodmengsel, tijm, 1 cth zout en peper snel. Kneed tot 24 kleine balletjes en laat 30 minuten in de koelkast iets opstijven.

Snij wortel en koolrabi in dunne plakken, dan in luciferdunne reephes en dan in piepkleine blokjes, schep op een bord door elkaar. Rol de kip erdoor tot ze bedekt zijn (= bitoks).

Schil de asperges, snij in de lengte in dunne reepjes.

Snipper het ui.

Verhit 2 lepels olie in de koekenpan, bak de bitoks in 10 minuten gaar en bruin.

Verhit in een hapjespan de rest van de olie, fruit zachtjes het ui 1 minuut. Schep de aspergereepjes erdoor en bak 1 minuut zachtjes mee. Stoof dan in 3 minuten afgedekt zachtjes beetgaar. Schik op het midden van 4 warme borden.

Roer de fond door het stoofvocht en breng aan de kook. Verdeel de boter in klontjes en klop erdoor.

Leg de bitoks op de asperges. Schep de saus rond de asperges.

Notities

Uit de Allerhande. Een bitok is een stuk kipgehakt bedekt met piepkleine blokjes groente.