Home > Recepten

Zeebanketgratin

450 g ongepelde Noorse steurgarnalen

1/2 grofgehakt ui

65 g boter

1 lepel cognac

600 ml visbouillon

50 ml witte wijn

2 grofgehakte tomaten

900 g mosselen

20 g bloem

150 ml kookroom

1 lepel gehakte peterselie

sap van 1/2 citroen

8 schoongemaakte Jacobsschelpen

175 g ontvelde schelvisfilet in stukjes

100 g knooppaddestoelen in plakjes

100 g vers wit krabvlees

100 g geraspte gruyère

1/4 theelepel paprikapoeder

cayennepeper

zout

peper



Probeer het eens met gekookte zeekreeft, zeeduivel, kabeljauw en wijde mantels.

Gebruik als kaas eventueel Emmentaler, Fontina of Jarlsberg.
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Garnalengerechten; Schelpdiergerechten; Schaaldiergerechten; Frans
  • Bron: Rick Steins Vis-Odyssee

Bereiding

Pel de garnalen, bewaar koppen en schillen.

Fruit de ui in 15 g boter zacht. Doe de garnalenkoppen en -schillen erbij en de cognac en bak 1-2 minuten. Doe de bouillon, wijn en tomaten erbij, breng aan de kook en pruttel 20 minuten.

Doe de mosselen erbij, sluit de deksel en kook 3-4 minuten.

Zeef het vocht en vang op, aanvullen tot 600 ml met visbouillon, als het meer is, kook het dan in.

Haal de mosselen uit de schelpen en zet apart.

Fruit de sjalot in 25 g boter, voeg de sjalot toe en fruit zacht. Voeg de bloem toe en laat 1 minuut al roerend garen. Roer geleidelijk de bouillon erdoor, breng aan de kook en roer de room erdoor. Laat 10 minuten zachtjes koken tot de saus de achterkant van een houten lepel bedekt. Doe peterselie erbij en breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Verhit de grill. Smelt de rest van de boter.

Strooi de Jacobsschelpen, vis en paddestoelen in een grote gratinschaal, bestrijk met de boter, strooi er zout en peper over en zet 2 inuten onder de grill. Keer de Jacobsschelpen en grill nog eens 2 minuten.

Schep garnalen, mosselen en krab op de schaal en schep de saus erover, bestrooi met de kaas en grill 1-2 minuten.