Home > Recepten

Sardines farcis à la Niçoise

1 kg sardines

300 g mosselen in de schelp

500 g rondkorrelrijst

500 g gekookte gepelde garnalen

3 eieren

2 sneetjes witbrood in water geweekt

4 tenen knoflook

1 bosje gehakte peterselie

peper

zout

2 lepels parmezaan

olijfolie

paneermeel
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Frans (Provence)
  • Bron: Claudia Roden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°.

Ontschub de sardines, haal kop en ingewanden weg, leg ze plat met de rug omhoog en druk langs de graat zodat die beter loslaat. Verwijder de graat, was de vis. Houd 12 vissen achter, snij wat eventueel overblijft, klein.

Kook/stoom de mosselen open in een klein bodempje (½ cm) water en maak ze schoon.

Kook de rijst een kwartier in ruim water en giet af.

Snij de mosselen en garnalen grof, doe met de eventuele overgebleven sardines, eieren, rijst, uitgeknepen brood, knoflook, peterselie, peper, zout en klaas in een kom en meng goed.

Bestrijk een ronde ovenvaste schaal met olie, leg 6 geopende sardines met de rug omlaag in een cirkel op de bodem van de schaal.

Besmeer elke sardine royaal met het mengsel.

Leg er een tweede sardine op met de buik omlaag.

Besprenkel met olie en bestrooi met paneer.

Met folie afdekken en 15 minuten in de oven, dan de folie eraf en nog 10 minuten bakken.

Warm opdienen met schijfjes citroen.