Home > Recepten

Ossenstaart in gelei uit de snelkookpan

1250 kg ossenstaart

2 geschrapte wortels

1 ui (gehalveerd)

2 kruidnagels

veel zwarte peper

1 theelepel zout

tijm

peterselie

rozemarijn

selderij

2 dl rode wijn

1 dl water

2 lepels rode wijnazijn

1 winterwortel

5 blaadjes gelatine

peterselie

bieslook
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 8

Bereiding

Bak de ossenstaart in eigen vet lichtbruin, beetje bij beetje. Voeg alles bij elkaar in de snelkookpan, voeg wortels, ui, kruidnagel, zwarte peper, zout, bouquet garni (tijm, peterselie, rozemarijn en selderij), rode wijn, water en rode wijnazijn toe. Kook 2 uur onder druk.

Kook de winterwortel 20 minuten en snij in plakken.

Spoel de gare ossenstaart af, haal het vlees eraf.

Zeef het kookvocht net zolang tot het helder is. Ontvet en vul met water aan tot 5 dl.

Week de blaadjes gelatine in ruim water.

Breng ½ dl van de bouillon aan de kook, roer de uitgeknepen gelatine erdoor en roer door de rest van de bouillon. Proeven! Dan in de koelkast wat lobbig laten worden.

Vet de vorm met wat olie in en zet koud weg.

Schep eerst wat bouillon in de vorm, dan de helft van de wortelschijfjes (in een mooi patroon geschikt), laat in de koelkast wat stijf worden.

Schep door 1½ dl dikkige bouillon het vlees en schep op de wortel-bouillonlaag. Bestrooien met peterselie en bieslook, opnieuw wortelschijfjes schikken en de rest van de bouillon (eventueel weer schenkbaar maken in warm water) erover.

Koel opstijven, 4 dgn koel houdbaar.

Benodigdheden

Snelkookpan en cakevorm van 1 l nodig.