Home > Recepten

Dua leo dau dam gung (komkommer met gember)

1 komkommer

1.5 theelepel zout

2 theelepels slaolie

2 theelepels sesamolie

1 teen knoflook

5 cm gemberwortel geraspt

75 g suiker

0.8 dl witte azijn of witte wijnazijn
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Vietnamees
  • Bron: Binh Duong

Bereiding

Leg de komkommer op een snijplank tegen een houten lepel of een eetstokje en snijd hem in iets schuine plakken van 1 cm, stop met snijden als het mes de lepel raakt (het mogen geen losse plakken worden!). draai de komkommer om en snijd nu op dezelfde manier met de lepel ernaast, maar nu in loodrechte plakken. De komkommer wordt zo ingesneden als een 'accordeon'.

Bestrooi de komkommer rondom en in de insnijdingen met zout, wikkel in een schone doek en leg minstens 2 uur, anders een hele nacht, in de koelkast.

Verhit de olie in een steelpannetje op hoog vuur. Voeg knoflook en gember toe en fruit al roerend 1 minuut tot het geurt. Voeg suiker en azijn toe en breng al roerend aan de kook, kook 3 minuten tot de siroop is ingekookt tot ca.8 dl.

Leg de komkommer op een langwerpige schaal, waaier de plakken iets uit en giet de siroop erover.

Notities

Lekker met vlees, vooral geroosterd vlees