Home > Recepten

Griesmeelbavarois

4 dl melk

1 vanillestokje

25 g griesmeel

75 g fijne tafelsuiker

2 eieren

8 g gelatine

2½ dl slagroom

50 g geschaafde amandelen

1 pot gestoofde peertjes

kaneel

Eau de vie de poire Williams
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Bereidingstijd: 2u30
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Breng de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat dit op een laag vuur 20 minuten trekken. Vet een puddingvorm of mooie schaal in met neutraal smakende olie en zet hem omgekeerd neer zodat het teveel aan olie eruit kan lopen.

Splits de eieren. Roer de eidooiers los en klop een stevig schuim van de eiwitten; klop op het laatst een lepel van de suiker erdoor. Zet het schuim in de koelkast. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.

Voeg de griesmeel al roerend aan de melk toe en laat de griesmeelpap op halfhoog vuur in circa 5 minuten gaarkoken. Neem de pan van het vuur en haal de vanillestokjes eruit.

Roer de dooier los met de laatste eetlepel suiker en roer een beetje griesmeel erdoor; roer dit weer door de rest van de pap. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de griesmeelpap. Laat deze afkoelen tot hij op jamdikte is.

Roer een lepel eiwitschuim door de griesmeel en spatel daarna luchtig de rest van het eiwitschuim en de slagroom erdoor.

Schep de bavarois in de puddingvorm en laat hem in de koelkast minstens 2 uur opstijven.

Pureer voor de saus de peren met een snufje kaneel. Verdun de saus desgewenst met een beetje sap uit de pot tot de gewenste dikte en voeg een scheutje eau de vie de poire williams toe. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin.

Stort de pudding op een mooie schaal en giet de saus rondom, garneer met geschaafde geroosterde amandelen.

Notities

Gestoofde peertjes is een typisch Nederlands gerecht. Gestoofde peertjes heeft een zachte zoete smaak en is ook heerlijk bij ontbijt, diverse vleesgerechten, als groente (warm of koud), op vruchtenvlaai etc..