Home > Recepten

Krokaan ijs

25 g boter voor krokaan

70 g grofgemalen ontvelde amandelen voor krokaan

8 g ontvelde bittere amandelen

140 g suiker voor de krokaan

1 l melk voor de creme anglaise

1 gespleten vanillestokje voor de creme anglaise

10 dooiers voor de creme anglaise

255 g poedersuiker voor de creme anglaise

1,2 dl room voor de creme anglaise



Gebruik, als er geen bittere amandelen zijn, gewoon zoete.
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Noors
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: Roald Dahl

Bereiding

Krokaan: doe alufolie op een bakplaat en vet in. Meng amandelen, boter en suiker in een koekenpan met dikke bodem. Zet op matig vuur en roer zodat het niet verbrandt. Zodra het goudbruin is, over het folie gieten. Laat goed afkoelen, doe in een plastic zak en vergruis met een deegroller.



Crème Anglaise: kook de melk met het vanillestokje. Klop de dooiers en de suiker licht en schuimig. Klop de melk erbij, doe terug in de pan en klop op laag vuur tot het aan een houten lepel blijft hangen. Niet te heet anders schift het! Giet door een fijne zeef en laat afkoelen, roer af en toe vanwege een vel.



Als de crème is afgekoeld, room toevoegen en in de ijsmachine gieten, roeren tot het bijna bevroren is. Of in een vriesvak doen en elk half uur roeren. Doe dan de krokaan erdoor. Meteen serveren, of in het vriesvak bewaren.

Notities

Krokaan is het Noorse woord voor Noga. In Noorwegen doet men het vooral op ijs. Roald Dahl wist er geen Engels woord voor, de Nederlandse vertaler van zijn kookboek noemde het noga.