Home > Recepten

Rijstterrine met abrikozenmousse uit de magnetron

60 g paprijst

2,5 dl melk

2 dl koffieroom

schil en sap van 1/2 citroen

zout

1 dooier

100 g suiker

5 blaadjes gelatine

150 g gedroogde abrikozen

4,5 blaadjes gelatine voor de mousse

50 g suiker voor de mousse

1 lepel amandellikeur voor de mousse

1 eiwit voor de mousse

1 dl slagroom voor de mousse
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Rijstgerechten; Magnetron

Bereiding

Doe de rijst in een schaal van 2 l, doe melk, koffieroom, schilletje en zout toe en zet afgezet 6-8 minuten op 700 watt. Doorroeren en afgedekt 25-30 minuten op 210 watt gaarkoken. Telkens roeren.

Week de gelatine in ruim koud water.

Klop de dooier los, schep er een beetje warme rijstebrij door en doe met de suiker door de rest van de rijstebrij. Knijp gelatine uit en roer door de rijstebrij. Roer het citroensap erdoor en laat de pap in een bak koud water stevig worden.

Bestrijk de vorm met wat eiwit. Bekleed bodem en zijkant met de rijstebrij en laat in de koelkast opstijven. Na een uur nogmaals aandrukken en gladstrijken.



MOUSSE: zet de abrikozen met 2 ½ dl water afgedekt 3 minuten op 700 watt en week dan 3 uur. Zet met het weekwater afgedekt 2-3 minuten op 700 watt en 5 minuten op 350 watt. Haal er 6 uit het vocht en bewaar om mee te garneren. Pureer de rest met het vocht.

Week de gelatine in ruim water. Knijp uit en roer met de suiker door de abrikozen in de foodprocessor. Likeur erbij en in een bak koud water gelei-achtig laten worden.

Eerst eiwit, dan slagroom stijfslaan. Eiwit snel met de slagroom vermengen en dot weer met de abrikozen.

In een bak koud water zetten tot het niet meer uitzakt, in de rijstwand scheppen. Laat minstens 4 uur in de koelkast opstijven.



Na het storten garneren met de achtergebleven abrikozen en serveren met frambozensaus.

Benodigdheden

vorm van 1 l (11x20x7,5 cm).