Home > Recepten

Vijgen met chocolade/karamel-saus en tongabonenijs

10 verse vijgen

500 g suiker voor de saus

4 dl water voor de saus

2 lepels gezeefde cacao voor de saus

1 lepel cognac voor de saus

50 g boter voor de saus

5 tongabonen voor het ijs

1/2 l melk voor het ijs

3 dl slagroom voor het ijs

200 g suiker voor het ijs

6 dooiers voor het ijs

2 eiwitten voor de bakjes

100 g boter voor de bakjes

120 g poedersuiker voor de bakjes

100 g bloem voor de bakjes
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Chocolade/karamel-saus

Maak een drijfzand van de suiker en 2 deciliter water in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook en maak een lichte karamel. Blus af met 2 deciliter koud water (pas op!). Roer de gezeefde cacao erdoor en maak af met cognac - beheerst gebruiken - en boter.



Tongabonenijs

Laat de tongabonen met melk, slagroom en suiker 15 minuten trekken.

Meng de geklopte dooiers erdoor en laat binden. Zeef en draai er ijs van in de ijsmachine.



Tuilebakjes

Roer boter poedersuiker en een mespuntje zout door elkaar. Eiwit toevoegen en tenslotte de gezeefde bloem. Laat even rusten. Maak met de bolle kant van een lepel dunne koekjes op bakpapier. Bak in een oven van 180° tot goudbruin. De koekjes direct op een borrelglas tot een bakje vormen.



Snij de gewassen vijgen doormidden en leg deze midden op het bord. Schenk wat saus over de vijgen. Plaats een tuilebakje met een bolletje tongabonenijs ernaast.

Notities

Drink er Rietvallei Zuid-Afrika-wijn bij