Home > Recepten

Krabsoep met dragon en tomaat, heldere

750 g gekookte Noordzeekrab

750 g ongepelde gare Noorse steurgarnalen

450 g tomaten

25 g boter

2 gehakte wortelen

1 gehakt ui

2 gehakte stengels selderij

85 ml droge witte wijn

1.75 l visbouillon of kippenbouillon

100 g ontvelde fijngehakte visfilet

2 eiwitten

1/2 theelepel zout

1 lepel dragon
  • Omschrijving recept: Soepen; Brits
  • Bron: Rick Steins Vis-Odyssee

Bereiding

Breek de poten van de krab. Licht de rugschild op door een mes met groot blad vlak achter de bek te wrikken en dit te draaien. Schraap het bruine vlees uit de rugschild en gooi de schaal weg. Snijd het lijf in kleine stukjes. Breek poten en schalen met een hamer.

Pel 1/3 deel van de garnalen, bewaar de schillen en hak de ongepelde garnalen grof.

Ontvel een tomaat en verwijder zaad, snij de tomaten in dunne halvemaanvormige reepjes. Hak de rest van de tomaten in groffe stukken.

Smelt de boter in een grote pan, doe wortel, ui en selderij erbij en fruit lichtbruin en tot ze zoet ruiken. Doe de stukken krab, het bruine krabvlees, de garnalenschillen, gehakte garnalen, wijn en gehakte tomaten toe. Fruit 1-2 minuten.

Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en trek 30 minuten. Zeef dan door een fijne zeef. Breng aan de kook bij matige temperatuur, voeg de gehakte vis en eiwitten toe en klop tot het mengsel kookt: de vis en eiwit zal stollen, omhoog drijven en de soep klaren. Stop dan meteen met kloppen en laat de soep iets afkoelen. Breek dan de korst, schep er voorzichtig wat van het heldere vocht onder vandaan en giet dat door een zeef met een katoenen doek erin.

Doe er zout bij, breng weer aan de kook.

Verdeel de gepelde garnalen, de tomaatreepjes en dragon over 4 borden, schep de soep erover en dien op.