Home > Recepten

Tomatensoep/quenelles v.komkommerbavarois, koude

2 kg rijpe tomaten

1 middelgrote rode ui

2 teentjes knoflook

25 g mager rookspek (aan een stuk)

250 ml vleesbouillon

1 laurierblad

1 takje tijm

1 takje verse rozemarijn

2 salieblaadjes

versgemalen peper

2 vleestomaten

1 kleine komkommer

10 g gelatine (6 blaadjes)

versgemalen peper

zout

2 dl slagroom

4 takjes basilicum



Gebruik om tomatensoep te maken kleine geurige soeptomaatjes, grote vleestomaten of Italiaanse pomodori.
  • Omschrijving recept: Soepen; Spaans
  • Bereidingstijd: 1u15
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren. Pel de ui en de knoflook en snijd ze grof.

Laat het rookspek in een hoge pan zachtjes uitsmelten, neem het spek eruit. Smoor ui en knoflook kort in het spekvet. Voeg de tomaten, de bouillon en de kruiden toe en breng het geheel aan de kook. Laat de tomaten in circa 30 minuten gaar koken.

Ontvel de vleestomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Haal de kruiden uit de pan en zeef de soep door een (draai)zeef en breng hem op smaak met peper en zonodig zout. Roer de tomatenblokjes door de soep en laat deze in de koelkast goed koud worden. Proef voor het serveren nog eens of er nog peper en zout of kruiden toegevoegd moeten worden.

Schil de komkommer met een kaasschaaf en snijd hem in de lengte doormidden. Schep met een meloenboller de zaadlijsten eruit en pureer de komkommerhelften. Druk de puree door een zeef; er is 3 dl nodig.

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Laat ze met een beetje water in een steelpan of in de magnetron smelten en roer dit door de komkommerpuree. Breng de puree pittig op smaak met peper en zout en laat hem afkoelen tot geleiachtig. Klop de slagroom lobbig en spatel deze door de komkommermassa.

Vorm met een ijslepel quenelles van de komkommerbavarois en leg er een in het midden van vier gekoelde soepborden. Schep de soep eromheen en garneer met basilicum.