Home > Recepten

Kippensoep met creamcrackerballetjes, Surinaams

800 g kip

100 g pekelvlees in 1 plak

1 tomaat of tomatenpuree

1 winterpeen of verse worteltjes

1 bosje selderij

2 lepels gesneden selderij voor de balletjes

4 pimentkorrels

1 laurierblaadje

3 kruidnagels

1 kipbouillonblokje

foelie

1 ui

1 stukje prei

2 liter water

ketchup

worcestershiresaus

10 cream crackers

1 losgeklopt ei

50 ml melk

peper

zout
  • Omschrijving recept: Soepen; Surinaams
  • Bron: Ilse Marie Dorff

Bereiding

Trek in 2 l water bouillon van de kip, pekelvlees alle ingredienten behalve de ketchup, Worcestersaus, cream crackers, ei, melk, selderij voor de balletjes, peper en zout.

Maak intussen de balletjes: wrijf de crackers tot meel, doe ei, zout, melk en peper erbij en maak een smeuïg mengsel. Doe op het laatst de selderij voor de balletjes erbij. Draai de kleinst mogelijke balletjes (ze zwellen op!).

Zeef de bouillon, maak de kip schoon, snij het pekelvlees en zet het vlees weg.

Leng de bouillon aan tot weer 2 liter en breng aan de kook. Doe de balletjes erin, kook ze onder een deksel gaar.

Doe het vlees erbij en maak af met de ketchup en de Worcestersaus.

Serveren met dunne ringen prei en fijngesneden bladselderij.

Notities

De moeder van de schrijfster maakte de soep vroeger op zaterdag met 'sodabeschuitjes', zoals cream crackers vroeger genoemd werden.