Home > Recepten

Tom Som Pla (zure soep met vis en groenten)

175 g visfilet

1/4 kleine witte kool

75 g groene bonen

2 lente-uitjes

2 sjalotjes

1,5 cm gemberwortel

2 teentjes knoflook

2 theelepels gehakte korianderwortel

2 theelepels trassi

1/2 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel zwarte peperkorrels

1/4 theelepel zout

2 lepels olie

1,5 l heldere visbouillon

75 ml asemwater

2 lepels palmsuiker

vers korianderblad
  • Omschrijving recept: Soepen; Thais
  • Bron: Tom en Pia van Doorn - Thais Kookboek

Bereiding

Verwijder het vel van de vis, let erop dat er geen schubben achterblijven en hak de vis daarna in kleine moten.

Snijd de kool, de bonen en de lente-uitjes in kleine stukken (± 3 cm).

Hak dan de sjalotten, gember en knoflook in stukken, doe ze in een vijzel, samen met de korianderwortel, trassi, bakpoeder, peperkorrels en zout en stamp tot het een gladde massa is geworden.

Verwarm de olie in een diepe braadpan, voeg de kruidenmassa toe en bak het al roerend 4-5 minuten.

Voeg daarna de vis, de visbouillon, het tamarindewater en de palmsuiker toe en breng het geheel aan de kook.

Temper het vuur en laat de soep 45 minuten sudderen.

Voeg daarna de koolbladeren, bonen en lente-uitjes toe en laat het geheel nog 2-3 minuten koken.

Doe de soep in een terrine en garneer met de stukjes korianderblad.