Home > Recepten

Tom yam gung (Thaise scherpzure garnalensoep)

350 a 400 g garnalen met staart

3 a 4 stengels sereh

2 a 3 tenen knoflook

1 lepel gehakte korianderwortel

4 a 5 zwarte peperkorrels

1.5 lepel zonnebloemolie

4 cm laos

2 a 3 rode spaanse pepertjes

4 groene spaanse pepertjes

4 daun djeruk purut

1 dl zonnebloemolie

2 a 3 lepels nam pla

2 lepels limoensap

gehakt korianderblad



Gebruik het liefst tijgergarnalen.
  • Omschrijving recept: Soepen; Thais
  • Bron: Kwee Siok Lan

Bereiding

Pel de half-ontdooide garnalen en verwijder de zwarte darm, laat de staart zitten. Bewaar de schalen en koppen.

Snij de sereh in stukken van 2-3 cm. Plet ze ietsjes.

Pel de knoflook en plet ietsjes.

Meng knoflook, korianderwortel en peperkorrels tot een smeuige massa. Fruit 2 minuten in wat olie en zet apart.

Schil en hak de laos. Snipper de pepertjes en hak de djeruk purut fijn.

Verhit in een grote pan (3 liter) met dikke bodem de olie en roerbak gedurende 2 minuten de schildjes en koppen van de garnalen. Giet hierop krap 2 liter water en breng aan de kook. Dek de pan af, temper het vuur en laat 15 minuten trekken.

Zeef de bouillon in een andere ruime pan en breng aan de kook. Roer de gefruite pasta erdoor met sereh, laos, djeruk purut en garnalen, breng langzaam aan de kook en laat 2-3 minuten trekken.

Voeg vissaus, limoensap en pepertjes toe, roer regelmatig.

Serveer in een grote terrine en gerneer met korianderblad.