Home > Recepten

Haringpâté van Josie

rauwe ham of geblancheerd spinazieblad (bekleding)

2 a 4 lepels braadboter of gewelde boter

zwarte peper

nootmuskaat

5 hele kippenrs

2.5 grote aardappels

ruim 100 g bacon in blokjes

3 kleine gesneden uien

30 ml whiskey

1 geklopt ei
  • Omschrijving recept: Pâté's; Visgerechten
  • Aantal Porties: 12
  • Bron: Roald Dahl

Bereiding

Kan het best een dag van tevoren worden gemaakt.



Bekleed eerst de schaal met vetvrij papier, laat genoeg over de rand hangen om later de bovenkant te bedekken. Bekleed dan met de ham of spinazie en laat ook nu genoeg over de rand hangen om later over de bovenkant te vouwen. Plak de randen van de spinazie of ham vast met de braadboter. Strooi er peper en nootmuskaat overheen.

Borstel de aardappels schoon en zet 30 minuten in een oven van 200° tot ze halfgaar zijn.

Bak de kippers 5 minuten zodat ze dan beter ontgraat en ontvelt kunnen worden.

Verwarm de oven voor op 180°.

Smoor bacon en ui op laag vuur tot ze zacht zijn, pureer ze dan en doe in een kom.

Schep de aardappel uit de schil en prak ze fijn.

Doe de fijngemaakte vis bij het uienmengsel, meng goed en doe de aardappels erbij. Dan whiskey en ei erbij en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

Doe het mengsel in de schaal en klop een paar keer zodat de lucht eruit gaat. Vouw de ham of spinazie, en het papier eroverheen, doe de deksel erop en zet op een stuk papier in een bak water (au bain marie). Bak ca.50 minuten.

De pâté is gaar als een breinaald of vleesspies er na 1 minuut schoon en warm uitkomt en de pâté stevig aanvoelt na erop te drukken.

Benodigdheden

Nodig: een vuurvaste schotel van 1,7 l inhoud.