Home > Recepten

Aspergesoufflé uit de combimagnetron

Voor de saus:

15 kleine champignons, in schijfjes gesneden

1 theelepel citroensap

25 gr boter

15 gr bloem

1,5 dl kippenbouillon

2 dl melk

1 el madera

1 el tomatenpuree of ketchup

peper en zout



Voor de soufflé:

1 kg asperges

50 gr boter

50 gr bloem

1 l melk

peper en zout

100 gr gemalen Gruyère

4 eieren



Voor het garnituur:

enkele plukjes kleine pimpernel





Tip: Kleine pimpernel is een groen plantje, dat u kan gebruiken als alternatief voor peterselie, kervel, of waterkers om uw schotels decoratief af te werken. Hij heeft een noten-aroma en een fijne smaak, die doet denken aan komkommer. U kunt de verse en jonge blaadjes verwerken bij slaatjes, aardappel-, tomaten-, komkommer- en appelsalades. Ze doen het ook prima in slasauzen, mayonaises, zure sauzen en kruidenazijn, of zelfs in cocktails, bowls of ijskoude dranken.
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Sausjes; Magnetron; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 6
  • Bereidingstijd: 1u15
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Voor de saus:

Stoof de champignons, samen met een theelepel citroensap en een nootje boter, afgedekt gedurende 2 min. op 650 watt (1.45 min. op 750 watt en 1.30 min. op 850 watt).

Smelt de boter 1 min. op 650 watt (45 sec op 750 watt en 30 sec op 850 watt) en roer er de bloem door.

Plaats nog 15 sec. terug en voeg er de bouillon en de melk aan toe.

Plaats gedurende 4 min. in een oven van 650 watt (3.30 min. op 750 watt, 3 min. op 850 watt) en roer ondertussen 2 keer.

Voeg er de Madeira, de tomatenpuree en de champignons met hun vocht aan toe en houd de saus even apart, terwijl u de soufflé maakt.

Was de asperges in koud water en schil ze. Leg ze in een schaal en zet ze net onder water met een snuifje zout. Dek af en kook ze gaar. in ongeveer 18 min. op 650 watt, 17 min. op 750 watt en 16 min. op 850 watt afhankelijk van de dikte van de asperges kunnen de tijden iets langer of iets korter zijn).

Laat ze uitlekken op een doek en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm.

Smelt de boter (afgedekt met een blaadje keukenpapier tegen het spatten) gedurende 70 sec. op 650 watt, 60 sec. op 750 watt en 45 sec. op 850 watt.

Roer er de bloem onder en plaats nog enkele seconden terug in de oven.

Roer er de melk onder en kruid met peper en zout.

Plaats gedurende 6 min. op 850 watt, 6.30 minuten op 750 watt of 7.30-8 min.

op 650 watt en roer ondertussen 3 x door.

Roer de kaas door de hete saus en voeg er de aspergestukjes aan toe. Laat afkoelen en roer er de eierdooiers onder. Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel ze onder de massa. Wrijf een grote soufflékom (inhoud minstens 1,5 I.) of 6 individuele soufflépotjes in met boter en giet er het mengsel in.

Plaats gedurende 11 min. op 650 watt, 10 min. op 750 watt en 9 min. op 850 watt.

Verdeel de soufflé over de warme bordjes, warm de saus even terug op en lepel ze rond de soufflé. Werk af met pimpernel.