Home > Recepten

Scampi's, mosselen en garnalengratin

1 kg mosselen

2 wortelen

2 seldertakjes

1 bosje peterselie

2 uien

7.5 dl droge witte wijn

6 middelgrote scampi's

boter

30 gr bloem

1.5 dl room

2 eierdooiers

200 gr grijze gepelde tomaten

peper en zout
  • Omschrijving recept: Garnalengerechten; Schelpdiergerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Maak de mosselen schoon en spoel ze zorgvuldig in ruim water.

Maak de wortelen en de seldertakjes schoon en hak beide groenten in stukjes. Was de peterselie, bewaar 4 plukjes voor het garnituur en hak de rest. Pel de uien en hak ze grof.

Schep de mosselen in een kookpot en voeg er de helft van de gehakte groenten aan toe. Kook de mosselen gaar in ca 5 minuten en haal ze uit de schelpen. Bewaar 4 mooie dubbele schelpen voor het garnituur.

Breng de witte wijn, samen met de rest van de gehakte groenten, aan de kook.

Kruid met peper en zout en dompel er de scampi's ca 2 minuten in. Schep de scampi's uit het kookvocht en laat dit verder inkoken tot er ca 5 dl overblijft. Giet de bouillon vervolgens door een zeef.

Laat 30 gr boter smelten en roer er de bloem onder. Voeg er de gezeefde bouillon en 1 dl room aan toe.

Laat de saus even inkoken en draai het vuur uit. Klop de eierdooiers, samen met de rest van de room, los en roer deze mengeling onder de saus.

Voeg er tenslotte de mosselen en de garnalen aan toe.

Vul 4 vuurvaste schaaltjes met deze bereiding.

Halveer de scampi's in de lengte en schik ze, stervormig en met de schaal naar boven, op de saus.

Plaats de schaaltjes ca 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Versier ze tenslotte met een mosselschelp waarin je een takje peterselie steekt.

Notities

Serveer dit gerecht met stokbrood en drink er een witte Macon wijn bij.