Home > Recepten

Maatjesharing met komkommersla en knapperige toast

1 grote vleestomaat

1 komkommer

1 zure appel (bv. Granny Smith)

7 cl citroensap

1 el zachte mosterd

1,5 dl arachide-olie

1 el uisnippers

1/2 el gehakte peterselie

peper van de molen en zout

filets van 4 maatjesharingen

enkele kervelplukjes

4 sneetjes toastbrood

boter
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Salades; Borrelhapjes; Voorgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

1 Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd ze in dobbelsteentjes van 1 cm. Houd ze fris in de koelkast.

2 Schil de komkommer en verdeel hem in schijven van 5 cm. Plaats de cylinders op hun platte kant en snijd de komkommer met een scherp mes in fijne plakjes. Draai de komkommer telkens een kwartslag, zodat uiteindelijk alleen de kern overblijft (die u niet gebruikt).

Snijd de plakjes nu in fijne reepjes.

3 Schil de appel en verwijder het klokhuis.

4 Snijd de appel ook in reepjes en meng er onmiddellijk wat citroensap door om verkleuring te voorkomen. Houd de reepjes apart.

5 Meng de mosterd met de rest van het citroensap. Roer er de olie door en meng de uisnippers en de gehakte peterselie door de vinaigrette. Kruid met peper en zout.

6 Verwijder de staart en de graatjes van de maatjesharing. Snijd de filets schuin in twee.

7 Meng de appel- en komkommerreepjes voorzichtig door elkaar en kruid met versgemalen peper.

8 Schik de komkommersalade op 4 koude borden op een bergje. Plaats de halve maatjesfilets (4 stukjes haring per persoon) tegen de salade en tussen de maatjes legt u enkele tomateblokjes. Besprenkel het geheel met de vinaigrette en garneer met enkele kervelplukjes.

9 Snijd het brood in een mooi vormpje en bak ze knapperig in een noot boter. Serveer de nog warme vormpjes bij het voorgerecht.

Notities

Schenk hierbij een glaasje goed gekoelde jonge of oude jenever