Home > Recepten

Zomerslaatje

Voor de salade:

1 komkommer

1.5 el bloem

1.5 el azijn

2 artisjokken

een scheutje citroensap

1 bundeltje witte of groen asperges

100 gr fijne boontjes

2 middelgrote uien

200 gr gerookt spek

boter

peper en zout

1 rode paprika

2 tomaten, gepeld, ontpit en in reepjes

12 bosje radijsjes, in schijfjes

100 gr veldsla

1 rode sla

1 groene krulandijvie



Voor de vinaigrette:

2 el mosterd

het sap van 1/2 citroen

1 el dragonazijn

1 el frambozenazijn

1 el hazelnootolie

1 el walnootolie

2 el olijfolie
  • Omschrijving recept: Salades; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 10
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Schil de komkommer, snijd hem in 2 en verwijder de zaadjes met een koffielepel. Snijd hem in fijne schijfjes en laat hem gedurende 1 uur marineren in een eetlepel zout. Meng regelmatig.

Schil de asperges, kook ze gaar in gezouten water (groene asperges ong 6 minuten, witte asperges ong 18 minuten)? houd de topjes apart en snijd de steeltjes in lange reepjes.

Reinig de boontjes en kook ze gaar in ziedend gezouten water.

Snijd de uien in fijne schijfjes, laat ze even zweten in boter en laat ze uitlekken.

Verwijder met een scherp mesje de blaadjes van de artisjokken. Snijd het hooi weg en strijk de bodems in met citroensap. Roer een blanc (=een papje) met de bloem en de azijn. Breng water aan de kook in een diep pannetje (de blanc kookt makkelijk over) en roer er de blanc door.

Kook hierin de artisjokbodems gaar.

Verfris ze, laat ze uitlekken en snijd ze in julienne.

Snijd het spek in blokjes, blancheer ze, verfris ze en dep ze droog. Bak ze dan krokant in een nootje boter en laat ze uitlekken.

Schil de paprika's, snijd ze in fijne reepjes en kook ze beetgaar.

Maak de veldsla, de rode sla en de krulandijvie schoon en droog ze.

Scheur de sla en de andijvie grof. Doe het spek en de uiringen in de slakom en voeg er de mosterd, het citroensap en de dragon- en de frambozenazijn aan toe. Meng alle ingredienten, werk de vinaigrette op met de hazelnoot- en walnootolie en kruid met peper en zout.

Leg hierop de slasoorten. Vervolgens schikt u er de gespoelde komkommermaantjes, de artisjok-julienne, de schijfjes radijs, de reepjes asperges, de rode paprika en de tomaten op.

Vermeng alles luchtig met de vinaigrette. Versier de slakom met de aspergepunten.