Home > Recepten

Kipterrine en Cranberrysaus

Voor de terrine:

2 dubbele kipfilets (650 g)

1,5 dl Noilly Prat

5 peperkorrels

1 tl tijm

2 dikke plakken ham van 100 g

250 gr mager kalfsvlees

250 gr mager varkensvlees

1 el bot

1 fijngesnipperde ui

50 gr gepelde pistachenootjes

1 ei

50 gr sperziebonen

peper

zout



Voor de cranberrysaus:

1/2 dl sinaasappelsap

1 dl rode port

50 gr suiker

1/2 tl kruidnagelpoeder

1/2 tl gemberpoeder

250 gr diepvries cranberries
  • Omschrijving recept: Pâté's; Sausjes; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

1/2 deel van kipfilets in repen van 2,5 cm snijden. In platte schaal leggen. Toevoegen: Vermout, peperkorrels en tijm. Minstens 1 uur in de koelkast laten staan.

Intussen ham overlangs in repen van 2,5 cm snijden. Rest kipfilets, kalfsvlees en varkensvlees in stukjes snijden.

In keukenmachine fijnmalen. In koekenpan boter verhitten. Ui 3 min. zachtjes bakken. In kom doen: ui, fijngemalen vlees, pistachenootjes, ei, zout en peper. Kip (uit de koelkast) erboven afgieten. Door elkaar mengen.

Oven voorverwarmen op 175 C. In ruim water sperziebonen 2 min.

koken. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken.

Terrinevorm dik invetten. 1/3 deel van het vleesmengsel in vorm scheppen en goed aandrukken.

Achtereenvolgens op elkaar leggen: helft van de ham, sperziebonen, 1/2 deel van vleesmengsel, kip, rest van ham, rest van vleesmengsel.

Gladstrijken. Vorm met aluminiumfolie afdekken. Vorm in braadslede zetten. Voor helft vullen met kokend water - au bain-marie. In midden van oven in 1,5 uur gaar laten worden. Laten afkoelen.



Op plank terrine keren. In plakken van 2,5 cm snijden.



Saus:

In pan alle ingredienten doen. 15 min. koken. Af en toe roeren.

Benodigdheden

Extra nodig: terrine- of cakevorm van 1 liter