Home > Recepten

Eend met rode wijn/cassislikeur/noordkrieken, wild

2 wilde eenden

2 uien

1 wortel

1 preiwit

1 schijfje knolselder

peterseliestelen

1 teentje look

1 takje tijm

1 blaadje laurier

1 kruidnagel

1 theelepel peperkorrels

1 takje rozemarijn

1 blaadje salie

2 dl rode wijn

2 el arachide-olie

1 el frambozenazijn

1 el cassislikeur

4 aardappelen

8 mini-boter taartjes

5 dl noordkrieken op sap

2 el griessuiker

1 theelepel aardappelzetmeel

1 bosje winterpostelein of waterkers

peper en zout
  • Omschrijving recept: Hartig gebak; Eendgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 3u45
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Haal de boutjes en de borstfilets van de eenden, snijd het vel van de borsffilets kruiselings in op een halve cm breedte en hak de karkassen.

Begin met een eendenfond. Maak de groenten schoon en hak alles grof. Bak de karkassen aan in een hete oven van 250°C. Voeg de grofgesneden groenten en de kruiden toe, laat ze 5 minuten meefruiten en bevochtig daarna met de rode wijn en 2 liter water. Houd 2 eetlepels rode wijn apart. Schep alles over in een kookpot en laat 2 uur zachtjes sudderen.

Verwijder regelmatig het schuim. Zeef de fond door een neteldoek en laat verder inkoken tot er 5 dl overblijft. Bind met een touwtje de eendenborsffilets per twee (de velkant aan de buitenzijde) tegen elkaar, kruld met peper en zout en schroei ze dicht in arachide-olie. Verpak de twee rolletjes in aluminiumfolie en gaar ze 20 minuten in een oven van 200°C. Laat de frambozenazijn en de twee eetlepels rode wijn tot de helft inkoken voeg daarna 2 dl geconcentreerde eendenfond en de cassislikeur toe. Schil de aardappelen, rasp ze, knijp het overtollige sap uit en bak 4 aardappelkoekjes in arachide-olie. Kruid ze met peper en zout. Verwarm de noordkrieken met de suiker en bind het sap met het aardappelzetmeel. Vul de boter taartjes met de krieken. Snijd de eendenborstrollades in plakjes en schik ze waaiervormig op 4 borden.

Plaats bovenaan een aardappelkoekje en een kriekentaartje. Versier met de winterpostelein of waterkers. Lepel de saus over en rond het vlees.

Notities

Drink er een glaasje Beaujolais of Côte du Rhône bij.



Tip:De eendenboutjes (gaargebraden) kunt u In een tweede gang serveren met een gemengd slaatje met vinaigrette waarin de rest van de lauwe fond kan verwerkt worden.