Home > Recepten

Tournedos met oesterzwammenragoût

Voor de kruiden-boter:

2 el gesnipperde sjalotjes

2 dl rode wijn

peper en zout

200 gr zachte boter

1 el gesnipperde dragon

1 el gehakte peterselie



Voor de tournedos:

250 gr oesterzwammen

boter

zout en peper van de molen

1 el gesnipperde sjalotjes

gesnipperde bieslook

4 tournedos van 150 gr elk

4 reepjes gezouten spek zonder zwoerd, van 2 mm dik

gefrituurde aardappelnootjes of -blokjes

1 bosje waterkers
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Paddestoelgerechten; Ragoût; Boters; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

De dag voordien:

Bereid de kruiden-boter. Stoof 2 eetlepels sjalotjes in een nootje boter en roer voortdurend om, zodat ze niet verkleuren.

Bevochtig met de wijn. Breng op smaak met peper en laat uitkoken tot er nog ongeveer 2 eetlepels sjalot en vocht over is. Laat afkoelen.

Voeg de sjalot bij de 200 gr zachte boter, en meng met de dragon en de peterselie.

Kruid nu met wat zout.

Rol de kruiden-boter tot een cylinder en vetvrij papier of aluminiumfolie en leg ze in de koelkast.



De dag zelf:

Borstel de oesterzwammen schoon (was ze zeker niet, dan verliezen ze hun fijne smaak) en haal de steeltjes eraf.

Snijd ze in reepjes in de richting van de plaatjes. Bak ze kort en hevig in een grote noot boter. Controleer de kruiding.

Voeg er één eetlepel sjalot aan toe en roerbak ongeveer 2 minuten.

Strooi de bieslook over de champignons. Houd de champignon-ragoût warm.

Bind de reepjes gezouten spek met keukentouw rond de tournedos. Kruid ze. Bak de tournedos daarna kort in warme boter en houd ze warm.

Verwarm de helft van de kruiden-boter, roer goed, maar zorg ervoor dat ze niet volledig smelt.

Schik een lepel oesterzwammenragoût op een groot bord en leg hierop een tournedos. Leg er een plakje resterende kruiden-boter op.

Werk af met een plukje waterkers. Lepel rond de champignons nog wat kruiden-boter.

Notities

Serveer bij dit gerecht gefrituurde aardappel-nootjes of -blokjes en drink hierbij een glaasje rode Bourgogne.