Home > Recepten

Kalfslapjes met artisjokken en rijst

7 jonge artisjokken

azijn

250 gr lange korrelrijst

600 gr kalfslapjes

1 mespuntje witte peper

2 el bakboter

zout

100 gr verse champignons

2 tomaten

2 sjalotten

1 el tomatenpuree

2 dl instant bouillon

2 el room

1 el gehakte peterselie
  • Omschrijving recept: Kalfsvleesgerechten; Groentegerechten; Rijstgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Kook de artisjokken 20 minuten in water met een beetje azijn. Laat ze omgedraaid afkoelen in een vergiet, verwijder de buitenste blaadjes en het hooi en snijd de bodems in niet te kleine stukjes.

Breng de rijst aan de kook in het dubbele volume aan water. Druk het deksel goed op de pan en schakel het vuur uit. Laat zo nog ongeveer 20 minuten stomen zonder het deksel te lichten.

Kruid de kalfslapjes met peper en bak ze aan beide kanten 3 minuten in 1 eetlepel boter. Zet het deksel op de pan en laat ze nog 5 minuten smoren.

Haal ze uit de pan, kruid ze met zout en houd ze warm.

Dompel de tomaten 10 tellen in kokend water, pel ze en verwijder de pitjes. Hak het vruchtvlees fijn.

Snijd de champignons in plakjes. Fruit de tomaten, de champignons en de blokjes artisjok ongeveer 3-4 minuten in de rest van de boter.

Haal ze uit de pan en houd ze warm.

Hak de sjalotten fijn en fruit ze 2-3 minuten in de braadfond. Voeg de tomatenpuree toe, leng aan met bouillon en kook de saus 5 minuten in op een hoog vuur. Roer de room erdoor en laat ze gedurende 1-2 minuten indikken.

Overgiet de kalfslapjes met de saus en bestrooi met gehakte peterselie.

Dien de rijst op met de groenten en de kalfslapjes.