Home > Recepten

Dolme kadoo (gevulde pompoen)

Gebruik als vulling ofwel Dolme Shereen ofwel Dolme Sabzi (zie Dolme Bargeh-recept). Houd er rekening mee, dat u meer vulling nodig zult hebben naarmate de pompoen groter is.



1 pompoen van 1 1/2-2 kg

1 hoeveelheid vulling

1 hardgekookt ei

2 1/2 dl water



Dolme shereen (zoete vulling)

1/2 kop rauwe, gewassen rijst

1 eetlepel gewassen gele spliterwten

1 eetlepel masolie

1 middelgrote gehakte ui

1 eetlepel barberries (zereshk) (naar keuze) ->zuurbessen

2 eetlepels gedroogde krenten

1 eetlepel gedroogde limoen (limoo amoni), gekneusd

1/4 theelepel peper

1/2 theelepel zout

1/2 theelepel gemalen komijnzaad

90 gr gemalen lamsvlees





Dolme sabzi (kruidenvulling)

1/2 kop rauwe, gewassen rijst

1 eetlepel gewassen gele spliterwten

1 eetlepel masolie

1 middelgrote gehakte ui

1 eetlepel gedroogde dille

1 eetlepel gedroogde peterselie

1 theelepel gedroogde dragon

2 gehakte sjalotjes

1/4 theelepel peper

1/2 theelepel zout

1/2 theelepel gemalen komijnzaad

90 gr gemalen lamsvlees
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Lamsvleesgerechten; Rijstgerechten; Iraans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd een kapje van 7 1/2 cm (dekseltje) uit de pompoen. Lepel de zaden en draden eruit, het vlees blijft intact.

Doe de helft van de vulling in de pompoen, leg er het gepelde ei op en vul aan met de rest van de vulling.

Doe het "dekseltje" op de pompoen.

Zet de pompoen op een vel aluminiumfolie en plaats hem in een grote pan.

Giet het water er omheen.

Doe een deksel op de pan en bak de pompoen 1 uur in een voorverwarmde oven, stand 4.

Het water moet bijna volledig worden geabsorbeerd.

Dien warm op.