Home > Recepten

Lamboutje, Texels, met rozemarijnsaus/aardappel...

2 kg texelse lamsboutjes (± 1 stuks)



Marinade

½ bos rozemarijn

6 teentjes knoflook

½ bosje peterselie

½ bosje basilicum



3 kg verse tuinbonen



Aardappelpoffertjes

1½ kg Bintjes

3 eieren

2 eetlepels gehakte peterselie

2 teentjes knoflook

bloem



6 dl lamsfond

2 dl rode wijn



1 bosje bonenkruid
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Sausjes; Groentegerechten; Aardappelgerechten
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Texels lamsboutje met rozemarijnsaus, tuinboontjes en aardappelpoffertjes



Maak van de lamsbout een rollade door het bot* eruit te snijden en het vlees op te binden. Laat het vlees ± 30 minuten marineren in de kruiden en look. Kruiden eerst in de olie even aanzetten.



Tuinbonen doppen, blancheer ze hooguit enkele seconden in kokend water. Giet af en kerf elke boon met een vingernagel aan één kant in. Knijp aan de andere kant, zodat de bonen uit de vliesjes schieten.



Maak van de aardappels een zo droog mogelijke puree. Voeg de eieren toe en breng op smaak met gehakte peterselie en 2 teentjes geblancheerde gehakte knoflook. Meng goed. Maak met behulp van de ijslepel kleine bolletjes en daarna platte koekjes. Paneer deze poffertjes met bloem en bak in een tefalpan in voldoende olie en boter goudgeel.



Bak in een kasserol de lamsrollade aan in wat olijfolie. Voeg look, basilicum, peterselie en rozemarijn toe. Steek er een vleestemperatuurmeter in en braad in de oven op 180° tot de meter 55° aangeeft. Haal de rollade uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat ongeveer 20 minuten nagaren. Snij de rollade in plakken.



Blus de pan af met rode wijn en lamsfond. Reduceer tot de helft. Passeer de saus en monteer met een klontje boter. (De saus kan eventueel ook gebonden worden met opgelost aardappelmeel.) Voeg op het laatste moment gehakte verse rozemarijn toe.



Tuinboontjes opstoven met gehakt bonenkruid.



Dresseer groente en aardappel op een bord. Trancheer de rollade, verdeel over de borden. Giet de saus over/langs het vlees.