Home > Recepten

Kaasbavarois

6 lange plakken belegen kaas



200 g spinazie



½ l room

500 g geraspte belegen kaas

8 blaadjes gelatine (weken)



¼ l room



1 dl gembersap



100 g veldsla

2 kleine kropjes rode sla

10 walnoten

poedersuiker



1 dl gembersap
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Kaasgerechten
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Bedek de terrinevorm met een folie. Bekleed hierna de vorm met de plakjes belegen kaas. Bewaar een paar plakjes om de vorm af te dekken.



Was de spinazie en draai hem fijn in de blender. Passeer de puree door een neteldoekse lap. Het vocht dat overblijft verwarmen - dan schift het - en opnieuw door de (intussen schoongespoelde) doek passeren. In de doek bevindt zich nu de kleurstof welke nodig is om een deel van de kaasmassa mee te kleuren. Bewaar dit zorgvuldig.



Verwarm de room voeg de geraspte kaas toe; verwarm voorzichtig verder met een vlamverdeler onder de pan. Draai het mengsel fijn in de keukenmachine. Voeg vervolgens de geweekte gelatineblaadjes toe, los die op en wrijf de gehele massa door een fijne zeef.



Klop een kwart liter slagroom stijf, spatel dit door de kaasmassa en breng op smaak met peper en zout (indien nodig).



Verdeel de kaasmassa in tweeën en spatel door de ene helft het gembersap en door de andere helft de groene kleurstof van de spinazie.



Giet eerst een laagje witte kaasbavarois in de vorm, laat vervolgens even opstijven in de koelkast en vervolgens een laagje groene kaasbavarois. Ga zo door en eindig met een witte laag. Bedek de terrine met de overgebleven plakjes kaas. Laat in de koeling verder opstijven.



Was de sla en droog de blaadjes in een slacentrifuge. Bestrooi de walnoten met poedersuiker.



Presentatie

Snij met een elektrisch mes de plakken. Op elk bord een plak kaasbavarois. Vorm van de veldsla en de rode sla en een mooie bloem naast de bavarois. Leg als een hart de gesuikerde walnoot in het midden. Giet over een klein deel van de bavarois een grote theelepel gembersap. Het gembersap dient over de rand bij de bloem weg te lekken.

Benodigdheden

voor 1 kleine vorm (26 cm)