Home > Recepten

Boterplaatkoek

Voor het deeg:

375 gr bloem

30 gr verse gist (bakker) of 11/2 zakje gedroogde gist

zout

30 gr suiker

1 ei

1 eidooier

2 dl lauwwarme melk



Voor de vulling:

250 gr zachte boter

100 gr poedersuiker

100 gr hazelnoten in plakjes

100 gr amandelschaafsel

50 gr suiker

1 theelepel kaneel

een spuitzak met gladde spuitmond

een met bakpapier beklede braadslede



Variatie: U kunt de kaneel door vanillesuiker vervangen.
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Aantal Porties: 20
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Deeg:

Zeef de bloem boven een kom, maak in het midden een kuiltje en verbrokkel de gist hierin.

Verdeel rondom de rand van het kuiltje 1 mespunt zout, de suiker, het ei en de eidooier en giet de melk over de gist.

Laat de gist onder roeren oplossen en kneed vanuit het midden de ingredinten tot een glad deeg.

Kneed het deeg nog ± 10 minuten door tot het soepel en stevig is.

Vorm het deeg tot een bal, bestuif die met bloem en leg hem in een kom.

Dek de kom met een vochtige doek af en laat het deeg op een lauwwarme plaats 30-40 minuten rijzen.



Vulling:

Roer de boter en de poedersuiker met een mixer tot een romige massa en schep die in de spuitzak.



Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van de braadslede.

Leg de deeglap in de braadslede en laat het deeg, afgedekt met een theedoek, nog ± 15 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Druk met de vingers kuiltjes in het deeg en prik het met een vork in.

Spuit het botermengsel in de kuiltjes.

Bestrooi de helft van het deeg met de hazelnoten en de andere helft met de amandelen.

Meng de suiker en de kaneel en strooi ook hiervan wat over het deeg.

Bak het deeg in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar en goudbruin.

Laat de boterkoek iets afkoelen, snijd hem in stukken en laat die op een rooster verder afkoelen.

Bestrooi de koek voor het serveren met de rest van het suiker-kaneelmengsel.