Bruidstaart deel 1 (dag van tevoren) |
|
voor het cakedeeg: 500 gr boter 500 gr suiker 500 gr eieren (7 eieren nr 3) 5 gr zout vanillemerg, vanillesuiker de geraspte schil van 1 citroen 500 gr bloem 300 gr rozijnen 150 gr gekonfijte kersjes 150 gr sukade rum crème au beurre van 300-400 gr boter (voor de rest zie deel 2) |
|
BereidingBeboter de cakevormen en leg op de bodem een stukje boterhampapier.Roer de boter met de suiker, het zout, het vanillemerg, de vanillesuiker en de geraspte citroenschil tot room. Voeg één voor één de eieren toe en roer de massa, telkens als een ei is toegevoegd, egaal en schuimig. Meng de gezeefde bloem in een paar slagen luchtig door het beslag en klop daarna niet meer. Was en droog de rozijnen, snijd de kersjes en de sukade klein en meng ze (met wat rum) door het deeg. Doe het cakedeeg over in de vormen. Schuif het rooster zo laag in de oven dat het midden van de vormen in het midden van de oven komt en bak de cakes in een matigwarme oven (140-160°C) in 75-90 minuten gaar en heel lichtbruin De cake is gaar als een breinaald, die in het midden van het deeg wordt gestoken, er droog uitkomt. Laat de cakes even staan om ze steviger te laten worden, maak ze zo nodig van de kanten los, keer ze op een taartrooster en laat ze afkoelen. Werk de cakes de volgende dag af. NotitiesHet is een Engels gebruik om een bruidspaar op de trouwdag een 'weddingcake' te geven. Bruid en bruidegom snijden de taart en familie en vrienden moeten hiervan een stukje proeven.Het gebak bestaat uit een toren van kleiner wordende taarten, die geheel met wit glazuur is omhuld. Bovenop prijken lelietjes-van-dalen of andere witte bloemetjes (hetzij echte, hetzij van suikergoed of marsepein). Van 3 cakes kunt u al een mooie bruidstaart maken. Als u vormen neemt van 22, 16 en 10 cm doorsnee (ook een blikje of recht diep schoteltje kan dienst doen), heeft u 250 + 150 + 100 gr bloem nodig om cakedeeg te maken. |
Home > Recepten