Home > Recepten

Clootie dumpling (of cloutie dumpling)

450 gr zelfrijzend bakmeel

250 gr niervet

175 gr krenten

90 gr rozijnen

90 gr rozijnen in stukjes

180 gr basterdsuiker

1 1/2 theelepel kaneel

1 1/2 theelepel koekkruiden

1/2 theelepel Bakpoeder

1 ei

5 dl karnemelk
  • Omschrijving recept: Gebak; Brits (Schotland)
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

'Cloot' of 'clout' is het Schotse woord voor 'doek' (vergelijk het Engelse 'cloth'). 'Clootie' betekent 'gemaakt van doek'.

'Dumpling' is de benaming voor een voedzame vruchtencake (pudding) die wordt gekookt of gestoomd.



Vroeger werd deze taart gemaakt ter gelegenheid van een geboorte en werden er muntjes in verstopt.



Smeer een tulbandvorm in met gesmolten boter.

Klop het ei los.

Zeef de bloem boven een grote kom.

Voeg het niervet, de rozijnen, de krenten, de kaneel, de koekkruiden en het bakpoeder toe en roer dit met een houten lepel door.

Maak een kuiltje in het midden, doe daar het ei en de karnemelk in en roer alle ingredienten voorzichtig door elkaar.

Doe het mengsel in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.

Dek de vorm met een ingevet stuk aluminiumfolie en een deksel af en zet hem in een grote pan.

Giet kokend water in de pan tot de vorm voor 2/3 deel onder staat.

Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat alles 2 1/2 uur zachtjes koken.

Voeg zo nodig water toe.

Haal de vorm uit de pan en keer hem om op een schaal.

Serveer warm of koud met custard of room.