Home > Recepten

Halloween Barmbrack

450 gr bloem

1/2 theelepel kaneel

1/2 theelepel koekkruiden

zout

1/4 theelepel nootmuskaat

30 gr boter

20 gr verse gist of 1 zakje droge gist

85 gr poedersuiker

3 dl lauwe melk

1 losgeklopt ei

225 gr rozijnen

110 gr krenten

55 gr sukade

Voor het glazuren:

1 eetlepel suiker

2 eetlepels water of melk



Voor Halloween:

1 ring, 1 munt, 1 tandenstoker, 1 erwt en 1 vingerhoed, alles apart in bakpapier verpakt
  • Omschrijving recept: Brood; Iers; Amerikaans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Breng alle ingredienten op kamertemperatuur.

Zeef de bloem, de kruiden en het zout in een kom en meng er de boter door.

Meng in een andere kom de gist met 1 theelepel suiker en 1 theelepel lauwe melk tot het romig en bubbelig wordt en laat het dan 5 minuten staan, of volg de aanwijzingen op de verpakking van de droge gist.

Doe de rest van de suiker bij de bloem en meng dit goed.

Doe de lauwe melk en het ei bij het gistmengsel en doe dit bij de bloem.

Kneed het deeg met de hand of met een mixer op de hoge stand ± 5 minuten goed door (het deeg moet stijf maar elastisch zijn).

Meng de kruiden, de rozijnen en de sukade er voorzichtig door.

Leg een vochtige doek over de kom, zet de kom op een warme plaats en laat het deeg rijzen tot het tweemaal het volume heeft gekregen.

Kneed het deeg dan nog eens ± 3 minuten goed door.

Vet een broodbakvorm van 30 cm goed in en verdeel het deeg in de bakvorm.

Meng de in bakpapier verpakte Halloween attributen oor het deeg.

Datgene wat u later in de plak Barmbrack vindt, vertelt u wat u het komende jaar te wachten staat:

ring: u gaat trouwen; munt: rijkdom; erwt: armoede; vingerhoed: langdurig vrijgezel; tandenstoker (stukje hout): uw echtgenoot zal u slaan.

Dek het geheel met een vochtige doek af en laat het nog 1 uur rijzen.

Bak de Barmbrack ± 1 uur in een op 180°C voorverwarmde oven tot de Barmbrack goudbruin en gaar is.

Los voor het glazuur 1 eetlepel suiker in heet water of melk op en bestrijk het brood met dit mengsel.

Zet het brood 2-3 minuten terug in de oven.

Keer het brood daarna op een taartrooster om en laat het afkoelen.

Serveer het koud in plakken gesneden met boter bestreken.

Notities

In een aantal landen, waaronder Ierland, wordt ieder jaar op 31 oktober Halloween gevierd. Een geliefd gerecht is dan Halloween Barmbrack. Barmbrack is een goed gevuld soort krentenbrood dat veel op zondagmiddag wordt gegeten. Het woord 'barmbrack' is opgebouwd uit het oud-Engelse woord 'beorma' wat 'gegiste drank' betekent en het Ierse woord 'brac' voor 'gespikkeld'. Omdat het Halloweenfeest veel met geesten en heksen, maar ook met toekomstvoorspelling te maken heeft, wordt voor Halloween een speciale Barmbrack gebakken. Barmbrack speelde in de 19e eeuw ook een rol tijdens Nieuwjaar: op oudejaarsavond werden plakken Barmbrack op de achterdeur geplakt, om zo de armoede het komende jaar buiten de deur te houden.