Home > Recepten

Amandelkoek, Joodse

280 gr bloem

een flinke mespunt zout

50 gr gezeefde poedersuiker

6 eetlepels olijfolie

100 gr gewassen rozijnen zonder pitjes

2 dl zoete rode wijn

1 ei

1 eidooier

4 eetlepels oranjemarmelade

100 gr gezeefd paneermeel

100 gr gemalen amandelen

100 gr gemalen gepelde hazelnoten

300-400 gr donkerbruine basterdsuiker

25 gr boter

poedersuiker
  • Omschrijving recept: Gebak; Joods
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Doe 250 gr bloem met bijna al het zout, de poedersuiker en 3 eetlepels olie in een kom, roer alles door elkaar en kneed er een enigszins samenhangend mengsel van.

Voeg de rest van de olie toe en zoveel koud water dat u er een soepel deeg van kunt vormen.

Kneed dit goed door en verdeel het in 3 evengrote porties.

Bestuif het aanrecht met de rest van de bloem, rol de porties deeg na elkaar zo groot als de bodem van de vorm uit tot lappen van 1/3 cm dik en zet de deeglappen, bedekt met een doek, even op een niet te warme plaats weg.

Zet de rozijnen in een kleine steelpan met zoveel warm water op dat ze juist onder staan en laat het water 2-3 minuten koken.

Giet het water af, voeg de wijn toe en laat de rozijnen op een warme plaats wellen.

Klop het ei en de eidooier met 1 eetlepel water los en roer er dan de oranjemarmelade, 60 gr paneermeel, de amandelen, de hazelnoten en de basterdsuiker door.

Beboter de bakvorm en schuif het rooster in het midden van een op 175C voorverwarmde oven.

Schep de rozijnen met het weekwater door de eieren met de noten, roer hier wat zout en, als het mengsel tamelijk zacht is, de rest van het paneermeel door en verdeel de inhoud van de kom in 2 gelijke porties.

Leg een deeglap in de bakvorm, strijk er de helft van de vulling op uit, leg daar weer een deeglap op met de rest van de vulling en dek die met de laatste deeglap af.

Zet de vorm in de oven, laat het deeg in 45-55 minuten gaar worden en laat het gebak daarna in de oven afkoelen.

Keer de vorm om op een taartrooster en laat het gebak verder koud worden.

Stuif er poedersuiker op en snijd het gebak in ruitvormige stukken.