Home > Recepten

Kokos-bananenpie

Voor het deeg:

200 gr bloem

40 gr kristalsuiker

zout

100 gr koude boter in kleine blokjes



Voor de vulling:

100 gr gedroogde kokos

150 gr macadamianoten of walnoten

4 1/2 dl melk

100 gr kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

4 grote eidooiers

3 blaadjes witte gelatine

2 rijpe bananen in plakjes

3 eetlepels rum

2 dl slagroom

1-2 eetlepels poedersuiker

een ingevette ronde taartvorm van 26 cm en een rand van 3-4 cm

bakpapier

steunvulling
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Deeg:

Meng de bloem, de kristalsuiker en het zout en stort het in een kom.

Voeg de boter toe en snijd die met 2 messen door de bloem tot de boter zeer fijn is verdeeld.

Voeg 3-5 eetlepels ijskoud water toe en kneed dit met één hand snel tot een samenhangend deeg.

Vorm het deeg tot een bal en laat die, in plasticfolie gerold, minstens 30 minuten in de koelkast rusten.

Rol het deeg dan uit tot een ronde lap van 30 cm.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bekleed de vorm met het deeg en prik de deegbodem met een vork regelmatig in.

Bekleed de vorm met bakpapier en een steunvulling en bak de deegbodem in het midden van de oven in 40 minuten lichtbruin en krokant.

Verwijder de steunvulling en het bakpapier en laat de bodem op een rooster afkoelen.



Vulling:

Schakel de oven terug naar 175°C.

Spreid de kokos en de noten op de bakplaat uit en rooster ze in het midden van de oven 3 minuten licht (de kokos mag niet bruin worden).

Laat de kokos en de noten afkoelen en hak de noten grof.

Breng in een pan de melk met 50 gr kristalsuiker aan de kook.

Klop de eidooiers met 50 gr kristalsuiker en de vanillesuiker schuimig.

Schenk er 1/3 deel van de hete melk bij.

Schenk het mengsel direct bij de achtergebleven melk in de pan en verwarm het roerend op heel laag vuur tot het eimengsel gaat binden (pas op, laat het niet koken).

Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.

Los de uitgeknepen gelatine in het warm eimengsel op en laat het mengsel onder regelmatig roeren afkoelen.

Spatel er de kokos en de noten door (houd 2 eetlepels achter voor de garnering).

Overgiet de plakjes banaan met de cognac en laat het 15 minuten intrekken.

Vul de deegbodem met de banaanplakjes, schenk het kokos-notenmengsel erop en strijk de bovenkant glad.

Laat de taart in koelkast minstens 4 uur opstijven.

Klop voor het serveren de slagroom met de poedersuiker stijf en serveer dit bij de taart.

Garneer de taart met gehakte noten.