Home > Recepten

Paasbrood

150 gr krenten

3 dl melk

1 pak witbroodmix (500 gr)

3 eetlepels bruine basterdsuiker

2 theelepels citroenrasp

1/2 eetlepel kaneelpoeder

50 gr zachte boter

100 gr gedroogde abrikozen

100 gr gedroogde pruimen (Pruneaux)

100 gr bitterkoekjes

300 gr amandelspijs

poedersuiker

1/2 eetlepel boter om in te vetten

4 eetlepels bloem om te bestuiven

keukenpapier, plasticfolie, aluminiumfolie
  • Omschrijving recept: Brood
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Laat de krenten in een kommetje met warm water ± 15 minuten wellen.

Verwarm intussen de melk in een steelpan tot lauwwarm.

Schep in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel door elkaar en voeg 25 gr boter en de lauwwarme melk toe.

Kneed het deeg met koele hand en laat het ± 15 minuten rijzen (volgens de gebruiksaanwijzing).

Giet de krenten af en dep ze met keukenpapier droog.

Snijd de abrikozen en de pruimen in kleine stukjes.

Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.

Verdeel de krenten, abrikozen en pruimen over het deeg en kneed tot de vulling gelijkmatig door het deeg zit.

Doe het deeg terug in de kom, dek het met plasticfolie af en laat het op een warme plaats ± 20 minuten rijzen.

Snijd de bitterkoekjes in kleine stukjes, kneed die door de spijs en vorm de spijs tot een rol van ± 20 cm lang.

Verwarm de oven voor op 200°C of gasovenstand 4.

Vorm het deeg tot een ovaal brood (± 25 cm lang), duw in het midden van het brood een gleuf, leg de spijsrol daarin en vouw het deeg om de spijs.

Vet een bakplaat in en leg het brood daar met de naad naar beneden op.

Bak het brood in het midden van de oven in ± 30 minuten lichtbruin en gaar (dek het eventueel de laatste 10 minuten met aluminiumfolie af als het te bruin wordt).

Neem het brood uit de oven, bestrijk de boven- en de zijkanten met de rest van de boter en laat het afkoelen.

Bestrooi het brood met poedersuiker.