Home > Recepten

Rahkapiirakka (Fins kwarkbrood)

Voor het deeg:

500 gr bloem

1 theelepel zout

1 zakje gedroogde gist

50 gr suiker

1/2 eetlepel gemalen kardemom

± 1/4 liter melk op kamertemperatuur

1/2 ei

75 gr boter

100 gr rozijnen



Voor de bovenkant:

225 gr kwark

50 gr rozijnen

1/2 ei

1/2 dl melk

het sap en de rasp van 1/2 citroen

1 theelepel vanillesuiker

2 eetlepels suiker
  • Omschrijving recept: Brood; Fins
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Strooi de gezeefde bloem in een hoge mengkom en roer het zout erdoor.

Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist, de suiker en de kardemom in.

Giet er de melk en het losgeklopte ei op en begin met een houten lepel van binnen naar buiten te roeren.

Voeg er dan de zachte boter aan toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.

Kneed er tot slot de gewassen en met keukenpapier gedroogde rozijnen door.

Laat het deeg onder een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen tot het volume zich heeft verdubbeld.

Kneed het deeg opnieuw door en rol het uit tot een vierkante lap van 1/2 cm dik.

Bekleed een beboterde, rechthoekige bakvorm of kleine braadslee met het deeg en laat de randen overhangen.

Roer de kwark, de gewassen en met keukenpapier gedroogde rozijnen, het losgeklopte ei, de melk, het sap en rasp van de citroen, de vanillesuiker en de suiker door elkaar en schep de vulling op het deeg.

Zet de vorm op het rooster, schuif alles midden in de op 200°C voorverwarmde oven en bak het kwarkbrood in ± 30 minuten bruin en gaar.