Home > Recepten

Tapenade 10 (Franse olijven-)

± 250 gr zwarte olijven zonder pit

knoflook

1 blikje (185 gr) tonijn naturel

1 blikje (50 gr) ansjovisfilets

groene olijfolie

citroensap



Voor de variatie

- Tomatentapenade: Vervang de tonijn en ansjovis door 8 gedroogde tomaatjes (op olie voorgeweekt) en 8 blaadjes verse salie.

- Groene olijventapenade: Rooster 100 gr pijnboompitten in een droog steelpannetje goudbruin. Laat ze op een stukje keukenpapier afkoelen. Vervang de zwarte olijven door groene olijven en vervang de tonijn en ansjovis door de pijnboompitten.

- Notentapenade: Vervang de tonijn en ansjovis door 100 gr wal- of pecannoten, de olijfolie door notenolie en het citroensap door 2 eetlepels witte wijn.
  • Omschrijving recept: Sausjes; Frans (Provence)
  • Bron: Libelle

Bereiding

FRANSE OLIJVENTAPENADE

Aan het eind van de vorige eeuw werd tapenade populair als beleg van een knapperig stukje brood voor de maaltijd. Een blijvend succes!



Schep de olijven in de beker van de staafmixer of keukenmachine.

Pel 4 knoflooktenen en laat de tonijn en ansjovis uitlekken.

Schep dit met 1 dl olijfolie en 1 eetlepel citroensap bij de olijven.

Vermeng alle ingrediënt tot een puree, naar keuze wat grover of juist heel fijn.

Notities

Serveertip: Tapenade smaakt goed op (warm) brood, maar is ook een lekkere marinade voor geroosterd vlees of een smaakmaker voor versgekookte pasta.