Home > Recepten

Paëlla à la Valenciana

3 kleine saucijsjes (liefst met knoflook)

1 grote (zoete Spaanse) ui

1 groene paprika

1 rode paprika

2 tros- of pruimtomaten

4 (scharrel)kipdrumsticks

zout

peper

2 kleine schouderkarbonades

500 gr mosselen in de schelp

75 gr rauwe ham

olijfolie

knoflook

500 gr rijst (liefst rondkorrelrijst, zoals risottorijst)

saffraanpoeder

250 gr scampi's (grote garnalen)

150 gr doperwten (diepvries)

1-2 citroenen



Paella komt oorspronkelijk uit de streek rond Valencia, even onder Barcelona, aan de kust van de Middellandse Zee. De drie basisingredienten zijn rijst, saffraan en olijfolie. De vulling bestond vroeger uit kip, slakken, doperwten en sperziebonen. Omdat iedereen zijn of haar recept maakt, al naar gelang de portemonnee en creativiteit dat toelaat, is de huidige paella heel wat overvloediger geworden. Er bestaan tientallen varianten, maar de eenvoudigste paella bevat in ieder geval kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten.
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Kipgerechten; Schelpdiergerechten; Vleesgerechten; Spaans (Valencia)
  • Bron: Libelle

Bereiding

In sommige gerechten proef je de vakantie. Met de smaken van de Middellandse Zee voert Paella je in één hap terug naar dat Spaanse terras, inclusief ruisende golven en ondergaande zon.



Stap 1: Prik de saucijsjes op een paar plaatsen in met een vork. Leg ze in een pan en giet er zoveel water op dat ze net onder staan. Breng ze zachtjes aan de kook en laat ze 5 minuten trekken. Neem de worstjes uit de pan, droog ze af met keukenpapier en snijd elk worstje in 4-6 stukken.



Stap 2: Snipper de uit.

Snijd de paprika's in repen.

Dompel de tomaten 5 tellen in kokend water, pel ze en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Kruid de drumsticks met zout en peper.

Snijd het vlees van de karbonade in stukjes.

Was de mosselen onder stromend water, zoek ze uit en gooi geopende exemplaren weg.

Snijd de ham in reepjes.



Stap 3: Verhit 3 eetlepels olie in de paellapan of ovenvaste braadpan en bak de drumsticks rondom mooi bruin. Neem ze uit de pan en bak in het vet de stukken saucijs rondom snel bruin.

Bak hierna het varkensvlees rondom bruin, voeg eventueel wat olie toe.

Roer de uien en knoflook uit de pers erbij en bak ze goudbruin.

Voeg de paprika en tomaatstukjes toe en bak ze mee, totdat het meeste vocht is verdampt.

Schep de rijst erbij en bak het al omscheppend 3 minuten.



Stap 4: Warm de oven voor op 200°C.

Breng 11/4 liter water aan de kook.

Los 1/2 theelepel saffraanpoeder op in 1 dl kokend water en roer dit, met de rest van het water bij de ingredienten in de paellapan.

Breng alles al roerend aan de kook en neem dan de pan van het vuur.

Breng het gerecht op smaak met zout en peper.



Stap 5: Verdeel de stukken kip, worst, ham, mosselen, scampi's en doperwten over de rijst en druk alles erin. Schep het niet om, de bodem van de pan moet bedekt zijn met rijst.

Zet de pan op een rooster onderin de oven en bak de paella onafgedekt in 25 minuten gaar en droog.

Snijd de citroenen in parten en serveer ze met de paella.

Notities

Een paellapan of paellera is een grote pan met een platte bodem, een lage, iets wijd uitlopende zijkant van ± 5-6 cm hoogte en twee handvaten. De pannen zijn er in allerlei afmetingen. Sommige hebben zelfs een doorsnede van één meter en worden gebruikt voor dorps- en buitenfeesten op het platteland. Paella voor één gezin (vier tot acht personen) wordt bereid in een pan van 33 cm, die nog in de oven past. Grotere paellapannen worden in de open lucht op grote houtskoolvuren gezet.