Home > Recepten

Mezze deel 2

gepekelde druivenbladeren

250 g feta

citroensap

paprikapoeder



1 pakje roomboterbladerdeeg

50 g gepelde pistachenoten

1 ui

1 lepel olijfolie

mespunt suiker

1 theelepel djahé

1 theelepel kaneel

1 theelepel ketumbar

250 g lamsgehakt

zout

peper

citroensap

ei

sesamzaad



2 grote aubergines

2 tenen knoflook

3 lepels tahin/sesapasta

citroensap

1 mespunt chilipoeder

1 thl komijn

zout

1-2 lepels olijfolie



8-12 drumsticks

1 teen knoflook

zout

1 thl paprikapoeder

1/2 thl kaneel

cayennepeper

sap van 1 citroen

3 lepels olijfolie

1 dl yoghurt

verse koriander

partjes citroen of limoen
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Grieks; Turks; Midden-Oosten
  • Bron: Libelle

Bereiding

- Haal de gepekelde druivenbladen (Islamitische winkel) uit de pot. Leg ze in een kom en schenk er kokend water op. Laat ze 30 minuten weken. Spoel de balderen voorzichtig schoon en dep ze droog. Verwarm de grill 10 minuten voor. Snijd 250 gr fetakaas in blokjes van 2 cm en leg ze op aluminiumfolie op de bakplaat. Schuif deze 2 richels onder de grill. Rooster de blokjes 1 minuut, schep ze dan om en rooster ze nog 1 minuut. Leg op elk druivenblad een blokje kaas. Druppel er wat citroensap over, strooi er wat paprikapoeder over en vouw de blaadjes tot pakketjes dicht. Leg ze in een ovenschaal. Dek deze af met aluminiumfolie en houd de pakketjes in een lauwe oven warm.

- Ontdooi 1 pakje (roomboter)bladerdeeg. Hak 50 gr gepelde pistachenoten grof. Snipper 1 ui. Fruit deze in 1 eetlepel olijfolie met een mespunt suiker, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kaneelpoeder en 1 theelepel gemalen

korianderzaad. Voeg 250 gr lamsgehakt toe en bak dit rul en gaar. Schep de noten erbij en breng op smaak met zout en peper en wat citroensap. Warm de oven voor op 200°C. Leg 5 plakjes bladerdeeg klaar. Verdeel deze denkbeeldig in 4 vakjes en leg in het midden van elk vakje een theelepel gehakt. Leg op elk belegd bladerdeeglapje nog een plakje bladerdeeg. Druk met de botte kant van een mes de ruimte tussen de gehaktvulling aan. Druk ook de zijranden aan. Snijd elk bladerdeegpakketje in 4 stukjes. Kwast de pakketjes in met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaadjes. Leg ze op bakpapier op de bakplaat en bak ze 25 minuten. Serveer naar keuze warm of koud.

- Geef met een mes een paar kerven in 2 grote aubergines. Rooster ze in het midden van de oven op 225°C in 15-20 minuten gaar. Laat ze wat afkoelen, halveer ze en schep het vruchtvlees uit de schil. Pureer het vruchtvlees met een vork en meng het met 2 tenen knoflook uit de pers, 3 eetlepels sesampasta (tahin, natuurwinkel of Islamitische winkels), citroensap, 1 mespunt chilipoeder, 1 theelepel komijn, zout en 1-2 eetlepels olijfolie.

- Geef met een scherp mes in 8-12 drumsticks rondom een paar inkepingen. Knijp 1 teen knoflook uit en meng het met wat zout, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel kaneelpoeder, een snufje cayennepeper, het sap van 1 citroen, 3 eetlepels olijfolie en 1 dl yoghurt. Schep de drumsticks hierin om en laat ze afgedekt op een koele plek minstens 4 uur marineren. Schep ze af en toe om. Verwarm de grill voor, kwast het ovenrooster in met olie. Leg de drumsticks op het rooster en schuif het, samen met de bakplaat, midden in de oven. Schenk de bakplaat vol met water. Rooster de drumsticks in 35-40 minuten gaar, keer ze af en toe. Knip wat verse koriander fijn en strooi dat over de boutjes. Geef er partjes citroen of limoen bij.