Home > Recepten

Crema Catalan (Spaanse vanillecrème)

1 vanillestokje

1 citroen

þ 1 volle (gesteriliseerde) melk

6 eierdooiers

100 gr suiker

maïzena

poedersuiker
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Spaans
  • Bron: Libelle

Bereiding

Snijd het vanillestokje over de hele lengte in (niet doorsnijden).

Was de citroen onder lauw water en schil de vrucht heel dun. Schraap het wit uit de schil.

Leg het vanillestokje en de citroenschil in de melk en verwarm deze zachtjes 15 minuten.

Zet 6 lage ovenschaaltjes (10-12 cm) klaar.

Neem het vanillestokje en de citroenschil uit de melk. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en roer deze bij de melk.

Klop op de laagste mixerstand de eidooiers glad met de suiker en 2 eetlepels maïzena. Roer er, in een dun straaltje, de melk bij. Schenk de eiermelk terug in de pan en verwarm de vla al roerend zachtjes 5 minuten, de vla wordt mooi dik, zonder te borrelen.

Vul de vormpjes met de vla en laat ze afkoelen.

Warm de grill 10 minuten voor.

Zeef 100 gr poedersuiker en bestrooi de puddingkjes er dik mee. Verdeel het gelijkmatig.

Zet de vormpjes op het ovenrooster, schuif deze op de tweede richel onder de grill en laat de suiker karameliseren. Laat de suiker mooi bruin kleuren, maar beslist niet te donker, dat is niet lekker.

Notities

Wilma: "Tijdens een vakantie kocht ik in Catalonië een speciaal ijzer dat wordt verwarmd in een gasvlam. Hiermee kun je de suiker vliegensvlug karameliseren. Heel wat makkelijker dan met de grill.