Home > Recepten

Pien pie aab/mandarijnpannenkoek met pekingeend 1

eend

circa 3 liter kokend water

komkommer

lente-uitjes

hoisinsaus



Recept Mandarijnenpannekoekjes:

300 gram bloem

2 tl. suiker

2,5 dl. kokend water

sesamolie
  • Omschrijving recept: Pannenkoeken; Chinees
  • Bron: nl.culinair

Bereiding

Willem-Jan Markerink heeft geschreven: "Pekingeend zelf maken lijkt me geen goed plan, anders deden de Chinese restauranthouders dat ook wel zelf, en zijn hele eenden ook niet zo duur (in A'dam hangen ze op enkele plaatsen in het zicht aan straat..." en ook "De rest is amper kookkunst, rauwe reepjes lenteui, komkommer, opgerold in een flensje, en een likje hoi-sin saus er over. "

In de restaurants waar ik ben geweest, werd dit gerecht vooral als voorgerecht geserveerd.

Erg lekker, erg bewerkelijk maar verrukkelijk. Hier is het recept. :-)

Die eend hangt bij die restaurants te drogen (circa 5 uur), nadat het beest is gewassen, ontdaan van de nek en van eventueel overtollig vet, is overgoten met circa 3 liter kokend water en daarna is bestreken met een mengels van honing en water. (voor het drogen kun je ook een ventilator gebruiken, wanneer de huid papierachtig aanvoelt is het beestje droog).

Verwarm de oven voor op 210 graden. Rooster de eend 30 minuten op het rooster in een ovenschaal. Draai de eend voorzichtig om zonder het vel te beschadigen en rooster de andere kant gedurende 30 minuten. Haal de eend uit de oven, laat hem 2 minuten staan en doe hem over op een warm bord.

Verwijder de zaden uit de komkommer en snijd hem in dunne reepjes.

Snijd de lente-uitjes in stukken van 8 cm; gebruik alleen het onderste, witte gedeelte. Snijd de bovenkant zeer fijn in, en leg ze in ijswater om er 'kwastjes' van te maken.



Recept Mandarijnenpannekoekjes:

Stort 300 gram bloem en 2 tl. suiker in een kom. Giet er 2,5 dl. kokend water bij. Roer af en toe en laat het mengsel afkoelen tot het lauwwarm is.

Kneed het op een met bloem bestoven aanrecht. Dek het af en laat het 30 minuten rusten. Neem 2 afgestreken eetlepels deeg. Maak van ieder stuk een balletje. Rol de balletjes uit tot rondjes met een doorsnee van 8 cm.

Bestrijk 1 van de rondjes met sesamolie, en plak het andere erop.Rol ze uit tot een pannekoek van 15 cm doorsnee. Maak op deze manier tien dubbele pannekoeken.

Verwarm een koekepan en bak de pannekoeken 1 voor 1. Draai de pannekoek om, als er luchtbellen verschijnen, bak dan de andere kant. Oefen met een schone keukendoek druk uit op de pannenkoek: als hij iets bol gaat staan, is hij gaar. Leg ze op een bord, als ze voldoende zijn afgekoeld, trek dan de twee pannekoekjes voorzichtig van elkaar en dek ze af met een theedoek om uitdrogen te voorkomen.

Notities

Serveren:

Snijd de eend in dunne reepjes en leg die op een schaal. Leg de komkommer en de lenteui op een andere schaal. Schenk de hoisin saus in een kommetje. Aan tafel neemt iedereen een pannekoekje, en belegt die met wat hoisinsaus, komkommer, lenteui en tenslotte eend.Vouw de pannekoek daarna tot een envelopje.



Tip: De pannekoeken kunnen enkele uren van te voren gemaakt worden, en op een koele plaats bewaard worden. Verwarm ze in een bamboestoommandje, waarvan de bodem is afgedekt met bijvoorbeeld bananenblad (en serveer ze daar ook in) of in een vergiet met een theedoek erin. Verwarmen in aluminiumfolie in een matig verwarmde oven kan ook.