Home > Recepten

Cake, Nelson's

- 8 sneetjes brood

- 300ml melk

- 350g gemengd gedroogd fruit

- 50g geconfijte sinaasappel- en citroenschillen

- 1 appel (geraspt)

- 3 eetlepels "soft dark brown sugar"

- 2 eetlepels donkere sinaasappelmarmelade

- 40g zelfrijzend bakmeel

- 2 eieren

- een beetje citroensap

- 1 theelepel gemalen kaneel

- 100g boter



[niet in het recept maar lekker, zeker als je brood al behoorlijk oud is: wat gemalen hazelnoten of amandelen]
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Christiane (gg)

Bereiding

Die Nelson Cake dan: daar zit van alles en nog iets in, daarom is 'ie zo handig voor de resteverwerking. Smaak doet een beetje denken aan appelgebak, maar hangt natuurlijk vooral af van wat er in zit qua fruit. Volgens het recept hoort er in:



- 8 sneetjes brood ("medium toast thickness from a large loaf" - volgens mij iets van 300g maar ik gebruik lekker m'n opgedroodge resten, desnoods ook iets meer dan 300g, en dan wat meer melk om in te weken)

- 300ml melk

- 350g gemengd gedroogd fruit (het recept zal wel van tuttifrutti of soortgelijke melanges uitgaan, ik gebruik wat ik in huis heb of wat de winkel in de aanbieding heeft, rozijnen, abrikozen (heel lekker), peren, wel bij voorkeur gemengd en met een duidelijke smaak, met alleen gedroogde appeljes wordt het saai en proef je vooral oud brood; grotere vruchten in stukjes snijden, abrikozen snijd ik bijv. in vieren)

- 50g geconfijte sinaasappel- en citroenschillen (nog nooit geprobeerd maar misschien ook door meer gedroogd fruit te vervangen)

- 1 appel (geraspt)

- 3 eetlepels "soft dark brown sugar" (honing en gewone suiker werken net zo goed)

- 2 eetlepels donkere sinaasappelmarmelade (volgens mij niet essentiel, en zeker door sinaasappelrasp te vervangen)

- 40g zelfrijzend bakmeel (bij zo'n kleine hoeveelheid hoeft zelfrijzend volgens mij absoluut niet... maar een mespunt bakpoeder bij niet zelfrijzend kan zeker geen kwaad)

- 2 eieren

- een beetje citroensap (of iets soortgelijks, ik heb deze keer gewoon nix gedaan - werkt ook)

- 1 theelepel gemalen kaneel (ik gebruik meestal 1 eetlepel, en/of andere specerijen na eigen inzicht!)

- 100g boter (margarine of half/half kan ook, en ik vind 75g sowieso

voldoende)



[niet in het recept maar lekker, zeker als je brood al behoorlijk oud is:

wat gemalen hazelnoten of amandelen]



Brood in stukjes breken en in de melk inweken (bij heel droog brood duurt dat meerdere uren/over nacht!). Mengsel met een vork tot een smeuige massa prakken, bij heel droog brood event. Nog melk bijschenken (maar niet te veel, anders wordt het geheel te nat). Fruit, schillen, appel, suiker, [noten,] marmelade, meel, eieren, citroensap en kaneel door de massa roeren. Boter laten smelten en 50g door de massa roeren.



Lage, brede cakevorm (het recept stelt 27,5 x 20 cm voor, maar bijv. een ronde vorm kan ook als het totale oppervlaak maar een beetje hetzelfde is) invetten. (Het receptenboek is ouderwets en houd het op goed invetten, ik gebruik, zeker bij een vorm zonder losse bodem, bakpapier, anders krijg je de cake nauwelijks in z'n geheel uit de vorm). Massa in de vorm doen, gladstrijken en rest van de boter er gelijkmatig bovenop gieten (beschermt de cake tegen te sterk uitdrogen). Op 150°C 1,5 uur bakken, dan temperatuur verhogen naar 180°C en nog 30 minuten bakken. De buitenkant is dan droog en bruin, de binnenkant blijft een beetje zacht.



Echte Engelsen eten deze warm en met custardsaus eroverheen, maar koud en met poedersuiker kan ook.



In Engeland zijn er heel veel recepten voor deze soort "bread puddings". Dit recept staat in Mary Norwak's boek "English Puddings”.