Home > Recepten

Garnalensoep, hete en zure

400 gr middelgrote garnalen

3 stengels citroengras

2 teentjes knoflook

2 theelepels gehakte korianderwortels

15 mm verse Kha gember aan een stuk

2 verse rode pepers

4 kleine verse groene pepers

4 Kaffir-limebladeren

75 ml (1/3 kopje) plantaardige olie

25 ml (2 eetlepels) vissaus

25 ml (2 eetlepels) limesap

verse korianderbladeren
  • Omschrijving recept: Soepen
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Pel de garnalen, maar laat de staart zitten; bewaar de koppen en de 'schelpen'.

Snijd het citroengras in stukken van ± 25 ml en plet ze voorzichtig met het heft van een mes.

Doe de knoflook, korianderwortel en peperkorrels in een vijzel en stamp tot het een zachte gladde massa is.

Snijd de gember in plakjes, snijd de pepers in erg dunne ringetjes en scheur de limebladeren in stukjes.

Verwarm de olie in een steelpan, voeg de garnalenkoppen en 'schelpen' toe en bak ze al roerend 3-4 minuten.

Voeg dan 1 1/2 liter water toe en breng het aan de kook.

Doe de pan dicht, zet het vuur zachter en laat het 10 minuten sudderen.

Giet de vloeistof door een fijne zeef in een nieuwe steelpan en breng het opnieuw aan de kook.

Roer de kruidenmassa erdoor en voeg dan het citroengras, de gember, de limebladeren en de garnalen toe.

Breng het weer aan de kook en laat het ± 3 minuten koken.

Voeg dan de vissaus, het limesap en de pepers toe.

Roer het geheel goed door elkaar, doe het in een 'steam boat' (soort pan in de vorm van een tulband bakblik, waarvan de schoorsteen is gevuld met roodgloeiende houtskool) en garneer het geheel met stukjes korianderblad.

Benodigdheden

'steam boat' (soort pan in de vorm van een tulbandbakblik, schoorsteen gevuld met roodgloeiende houtskool)