Home > Recepten

Hete bliksem 1/blauwe bliksem

400 gr licht gerookt, doorregen spek

750 gr zoete appels

750 gr zure appels

1-1/2 kg aardappelen

peper





Variatie:

Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren. Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.
  • Omschrijving recept: Aardappelgerechten; Nederlands
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zet het spek met water op en kook het 30 minuten voor.

Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit.

Schil en was de aardappelen en leg ze met het spek in de pan.

Leg de appels erop en kook alles 25 minuten.

Haal het spek uit de pan en stamp de aardappelen en de appels samen fijn.

Voeg naar smaak peper toe.

Snijd het spek in plakken en leg die op de stamppot.

Notities

Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een gebakken plak appel goed.